Rusia este în doliu! Nikolai Rîijkov a murit

Nikolai Rîjkov a murit. Este vorba despre fostul prim-ministru al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) în perioada anilor 1985-1991. A murit la Moscova, Rusia. A decedat la onorabila vârstă de 94 de ani. Decesul său a fost confirmat miercuri, 28 februarie 2024, de către președintele Consiliului Federației Ruse (Senatul de la Moscova), Valentina Matvienko.

„Un om extraordinar şi bun, Nikolai Ivanovici Rîjkov, a murit. A fost un om care a marcat o epocă”, a scris ea pe Telegram.

Nikolai Rîjkov
Nikolai Rîjkov (SURSA FOTO: Facebook, Biển Xanh)

Despre Nikolai Rîjkov

Nikolai Rîjkov a fost cunoscut drept unul dintre promotorii mișcării Perestroika, ce urmărea democratizarea URSS-ului. Și-a dedicat munca în cel mai sincer mod posibil. A jucat un rol semnificativ în proiectul de reformare a economiei sovietice în timpul Perestroikăi, sub conducerea liderului sovietic Mihail Gorbaciov. A sprijinit politicile ultimului președinte al URSS.

A concurat la primele alegeri prezidențiale din Rusia, după destrămarea URSS, obținând puțin peste 16% din voturile exprimate, clasându-se astfel pe locul al treilea. Și-a exprimat deschis opoziția față de Boris Elțin, care, ulterior, avea să devină primul lider rus, după destrămarea URSS.

În anul 1986, a condus echipa de criză responsabilă cu gestionarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară de la Cernobîl. În anul 1988 s-a implicat activ în ajutorarea Armeniei, după un cutremur devastator, ce a provocat peste 25.000 de decese.

Ce a fost mișcarea Perestroika?

„Perestroika” înseamnă în limba rusă „restructurare”. A fost un program introdus în URSS de către Mihail Gorbaciov în mijlocul anilor 80. Scopul său a fost de a restructura politica economică și politică sovietică. Dorind să aducă URSS la nivelul economic al țărilor capitaliste precum Germania, Japonia și SUA, Mihail Gorbaciov a descentralizat controalele economice și a încurajat întreprinderile să devină autonome din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, temându-se de pierderea puterii și a privilegiilor sale, a împiedicat în mare măsură implementarea programului. Mihail Gorbaciov a propus reducerea implicării directe a conducerii Partidului Comunist în guvernare și sporirea autorității autorităților locale. Mihail Gorbaciov a avansat ideea reducerii implicării directe a conducerii Partidului Comunist în guvernarea țării și a susținut creșterea autorității guvernelor locale. În anul 1988, s-a instituit un nou parlament: Congresul Sovietic al Deputaților Poporului. Astfel de congrese au fost înființate și în fiecare republică sovietică.