Luni, Kremlinul a declarat că acordă o atenție deosebită planului de pace în 12 puncte al Chinei pentru războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care Beijingul l-a publicat vinerea trecută, dar consideră că acum nu sunt condiţii pentru pace.

Rusia a tratat cu „mare atenție” planul de pace al Chinei

„Orice încercare de a dezvolta un plan care să ajute la transferul conflictului pe un curs pașnic merită atenție. Tratăm planul prietenilor noștri chinezi cu mare atenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă în capitala Moscova.

Ca răspuns la o întrebare privind detaliile planului, Peskov a spus că acesta trebuie analizat în detaliu „ținând cont de interesele diferitelor părți. Acesta este un proces foarte intens. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă.”

Moscova monitorizează situația din Transnistria

Peskov a abordat și tensiunile din Transnistria și a declarat că Moscova monitorizează îndeaproape situația din regiunea separatistă, în contextul în care săptămâna trecută Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina plănuiește o „provocare armată” în regiune.

„În mod firesc, situația din Transnistria este obiectul celei mai apropiate atenții și un motiv de îngrijorare”, a declarat Peskov.

El a reiterat că situația din Transnistria este „foarte tensionată”, susținând că aceasta este „provocată din exterior”.

„Știm că adversarii noștri, atât în regimul ucrainean, cât și în țările europene, sunt capabili de diferite tipuri de provocări. Știm bine acest lucru și suntem la curent cu acest raport”, a declarat Peskov.

Planul de pace al Chinei pentru conflictul din Ucraina

Vineri, Ministerul chinez de Externe a publicat o un raport în care a enumerat poziția Beijingului cu privire la o soluționare politică a războiului din Ucraina, în care au fost enumerate 12 puncte, printre care respectarea suveranității tuturor țărilor, încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace și rezolvarea crizei umanitare din regiune.

Planul solicită, de asemenea, menținerea siguranței centralelor nucleare, facilitarea exporturilor de cereale și oprirea sancțiunilor unilaterale, menționând că „dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană”.

„Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a subliniat Beijingul, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

Rusia a salutat iniţiativa de pace avansată de China, dar a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”.