Se pare că sancțiunile impuse de către Occident au început să-și facă efectul. Rusia este în recesiune deoarece PIB-ul său a scăzut cu 4% în al doilea trimestru din acest an, conform agenției federale de statistică de la Moscova, Rosstat.

În al doilea trimestru, economia țării s-a contractat cu 4,1%.

Au început să se vadă efectele sancțiunilor occidentale

O altă lovitură pe care a primit-o Rusia a fost atunci când sute de mii de ruși, dintre care mulți s-ar putea să fie muncitori de înaltă calificare, au fugit din țară după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială, drept răspuns la pierderile suferite în Ucraina.

Conform definiției oficiale, două trimestre consecutive de creștere economică negativă înseamnă recesiune.

„Există puţine semne în ultimele date lunare că va avea loc o redresare susţinută şi credem că scăderea s-ar putea agrava în T4 şi T1, odată cu mobilizarea recentă a rezerviştilor şi intrarea în vigoare a embargoului petrolului impus de UE”, a spus Liam Perch, analist senior de pieţe la Capital Economics.

Cu toate acestea, au existat câțiva factori care au „atenuat” efectul sancțiunilor impuse de către Occident, și anume faptul că Rusia exportă în continuare combustibili fosili în Asia, chiar dacă nu la cantități și prețuri atât de mari pe cât exporta în Europa. Deși a întrerupt furnizarea de gaze în septembrie, a continuat să exporte petrol către Uniunea Europeană.

Perspectivele rămân sumbre

Potrivit economiștilor, exporturile în China, Belarus şi Turcia au crescut brusc în trimestrul al treilea al anului, sectorul bancar al Rusiei reușind să se stabilizeze.

Și totuși, Perch a spus că perspectivele „rămân în continuare sumbre”.

„Cele mai recente date pentru septembrie arată că activitatea se stabilizează mai degrabă decât se reface. Mobilizarea rezerviştilor în septembrie poate provoca o scădere bruscă a cererii în T4. Şi embargoul UE asupra importurilor de ţiţei şi produse petroliere din Rusia va afecta industria şi exporturile anul viitor. Credem că nu va fi cel puţin până la jumătatea anului 2023 înainte ca economia să se angajeze într-o redresare susţinută”, a adăugat acesta.

În primul trimestru al acestui an, economia Rusiei a crescut cu 3,5% faţă de anul trecut, înainte să se resimtă efectele sancțiunilor.

Ministerul Economiei din Rusia estimează că PIB-ul va scădea cu 2,9% în acest an, în timp ce banca centrală preconizează o scădere de 3-3,5%, înainte de revenirea la creştere în a doua jumătate a anului 2023.