Ministerul Agriculturii din Rusia previzionează o recoltă de cereale de 120 milioane de tone în 2023, după nivelul record din 2022. Cu detalii au mai venit autoritățile ruse?
Ministerul Agriculturii din Rusia a prezis să în acest an va fi înregistrată o recoltă de cereale de 120 milioane de tone în 2023. Recolta de 120 milioane de tone reprezintă un declin de 5% faţă de estimarea din decembrie a Ministerului Agriculturii.
Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, astfel încât recolta sa este importantă pentru evoluţia preţurilor alimentelor la nivel global.
Conform datelor oficiale, Rusia a recoltat anul trecut 157,7 milioane de tone, inclusiv 104,2 milioane de tone de grâu, a arătat Interfax. Este cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de sectorul agriculturii din Rusia, precedentul record fiind de 135 milioane de tone.
Ministerului Agriculturii a estimat anterior alte cifre
Este neclar dacă aceste rezultate sunt legate de câştigurile teritoriale obţinute de Rusia în urma invadării Ucrainei.
În decembrie, Ministerului Agriculturii estima pentru acest an o recoltă de cereale de 125-127 milioane de tone, inclusiv 80-85 milioane de tone de grâu.
Pe de altă parte, Agenţia AgroPortal a informat că Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale în trimestrul aprilie-iunie 2023. Astfel, exporturile totale ale țării în sezonul 2022-2023 ar ajunge la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone.
Recoltă surprinzătoare pentru Ucraina în 2023
Agenţia AgroPortal a citat o declarație făcută joi, 6 aprilie, de ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki. Potrivit informațiilor respective, exporturile totale de cereale ale Ucrainei ar putea ajunge în sezonul 2022-2023 la aproape 53 de milioane de tone.
Amintim că recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic în 2022, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021, notează Reuters.
Totuși, milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/22 ca urmare a blocadei ruseşti. Ca urmare a acordului intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate de la finele lunii iulie 2022.
Cum au intrat cerealele ucrainene în UE
De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone via coridorul din Marea Neagră.
Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piața statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.
În acest context, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus, într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.