SUA devine îngrijorată de atitudinea Rusiei, dar și de mișcările făcute în ultima perioadă. Un înalt diplomat american preconizează că un război este gata să înceapă în orice moment în contextul în care Rusia a desfășurat deja mii de trupe în nordul estul, dar și sudul Ucrainei. „Tobele războiului bat cu putere”, a spus acesta, citat de Reuters.

De menționat este faptul că, potrivit analiștilor militari occidentali, Rusia nu poate menține astfel de trupe dislocate acolo unde sunt pe termen nelimitat din motive financiare și logistice și ar trebui să le retragă până la vară. În ceea ce privește numărul trupelor mutate în Ucraina, acestea  variază de la 60.000 la aproximativ 100.000, un document al serviciilor secrete americane sugerând că numărul ar putea fi crescut la 175.000.

Imagini în acest sens au fost publicate la finalul acestei săptămâni de ătre Ministerul Apărării din Federația Rusă. În imagini se poate observa cum echipajele celei de-a 150-a divizii de puști motorizate din Districtul Militar de Sud au efectuat trageri reale în regiunea Rostov.

„Peste 2.500 de militari din Districtul Militar de Sud au participat la evenimentele de antrenament de luptă și au fost implicate aproximativ 100 de tancuri”, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by euronews (@euronews.tv)

Când ar putea începe războiul

Având în vedere modul în care Rusia se desfășoară, SUA este din ce în ce mai sigură că războiul ar putea izbucni în orice moment. Oficialii americani consideră că Rusia ar putea ataca Ucraina încă din această lună, când terenul va fi mai dur, facilitând mișcarea rapidă a tancurilor și a altor blindaje.

Totodată, oficialii explică și faptul că temperaturile scăzute duc la înghețarea solurilor, un lucru dificil pentru deplasarea ușoară a tancurilor, acesta fiind și motivul pentru care Rusia încă așteaptă.

Amintim faptul că în această săptămână a avut loc o întâlnire la Geneva, unde s-a discutat despre întreaga situație, iar Rusia a căutat garanții de securitate pentru a dezamorsa criza.

Pe de altă parte, în urma discuției, SUA preciza că nu vor accepta „şantajul” Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a „sferelor de influenţă”, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic.

De cealaltă parte însă, ministrul de externe Serghei Lavrov declara în cursul zilei de vineri Moscova nu este pregătită să aștepte pentru totdeauna un răspuns din partea SUA și NATO cu privire la detensionarea de la frontiera cu Ucraina și că dorește un răspuns scris detaliat la fiecare propunere rusă înaintată la negocierile din această săptămână.

Care este, de fapt, planul Rusiei

Trebuie menționat faptul că, în timp ce Ucraina are temeri, Rusia, de cealaltă parte acuză Kievul că găzduiește planuri de reluare a regiunii cu forța, ceea ce Ucraina neagă. Într-o atmosferă atât de tensionată, riscul unei neînțelegeri sau al unei escaladări neplanificate este foarte mai mare, iar Rusia ar putea folosi un astfel de incident ca un „casus belli” (termen din dreptul internațional, care se referă la motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat).

O sursă care cunoaște strategiile Ministerului rus al Apărării a declarat pentru Reuters că acesta este scenariul cel mai probabil dacă Moscova ar decide să atace. Totuși, sursa citată a mai adăugat că până la momentul actual  nu există o decizie oficială de atac asupra regiunii Donbass.

Pe de altă parte, Kievul ar putea fi, de asemenea, provocat de către separatiști să atace, aceștia din urmă cerând apoi Rusiei să trimită trupe în ajutor, a mai explicat sursa Reuters.

Neil Melvin, directorul departamentului de studii de securitate internațională în cadrul think-tank-ului RUSI din Londra a oferit la rândul său o declarație în acest sens. Potrivit acestuia, forțele ruse ar putea extinde luptele din Donbass pentru a atrage Ucraina într-un conflict convențional.

Totodată, el a mai precizat că Moscova ar putea încerca să pună stăpânire pe zonele de coastă ucrainene de la Marea Azov, creând un pod terestru de la orașul rusesc Rostov prin Donbass până în Crimeea. Un astfel de scenariu „ar pune guvernul ucrainean sub o mare presiune”, a mai spus Melvin.