Rusia exportă zilnic 7.000 de tone de cereale din Zaporojie
Amintim că Guvernul de la Kiev a acuzat de nenumărate ori Rusia că fură cerealele sale din teritoriile aflate sub ocupația armatei ruse, însă Guvernul de la Moscova a negat mereu aceste acuzații.
În ciuda acestui fapt, astăzi, 20 august 2022, Evgheni Balițki, șeful administrației ruse din Zaporojie, a scris pe rețelele sociale că Rusia transportă zilnic până la 5.000 de tone de cereale din Ucraina pe calea ferată și între 1.500 de tone și 2.000 de tone de cereale cu mașini speciale.
Deși nu a precizat însă încotro se îndreaptă exporturile respective, el a spus că livrările de cereale din Ucraina vor crește atunci când portul ucrainean Berdiansk (de la Marea Azov), controlat de armata rusă, va începe să facă negoț cu cereale.
„Problema este pe cale să fie rezolvată și vom începe să încărcăm și marfă uscată către Turcia. Fermierii își vor putea vinde cerealele în Turcia, Arabia Saudită, Orientul Mijlociu, Egipt – piețele standard”, a explicat Evgheni Balițki.
În luna iulie, Evgheni Balițki spunea că teritoriul din Zaporojie controlat de armata rusă a încheiat acorduri pentru vânzarea de cereale către Irak, Iran și Arabia Saudită. De pe acest teritoriu au fost recoltate 1,5 milioane de tone de cereale, a zis el, menționând că nu a obținut încă îngrășăminte pentru următorul sezon de semănat, relatează agenția de presă Reuters.
Ucraina se teme de un accident nuclear la Zaporojie
Menționăm că aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă ucrainenii din Zaporojie. Recent, locuitorii din Enerhodar, un oraș de lângă Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au oferit un interviu pentru presa internațională în care povestesc cum decurge viața lor într-o zonă în care sunt obligați să trăiască cu frica unui accident nuclear cauzat de bombardamentele rușilor.
„Mi-am dedicat viața energiei nucleare și am fost întotdeauna mândru că lucrez în acest domeniu. Pentru mulți oameni ca mine, centrala Zaporojie este mândria și destinul nostru. Există șase reactoare puternice, reprezentând aproximativ jumătate din capacitatea tuturor centralelor nucleare ucrainene și un sfert din întregul sector energetic al țării.
Înainte de război, aici lucrau 11.000 de oameni. Mai mult de 50.000 de oameni trăiesc în Enerhodar. Trăim sub ocupație de aproape șase luni. Pentru noi este o dublă ocupație – și orașul, și centrala nucleară au fost capturate.
Credința ne este pusă la încercare tot timpul. În urmă cu zece zile, eram siguri că orașul și locuitorii nu vor avea de suferit. Dar există deja răniți în urma bombardamentelor de la centrală. Și există deja victime în oraș. Centrala și orașul aproape se confundă, sunt locurile unde oamenii lucrează și trăiesc.
Centrala luptă pentru supraviețuire. Dar este plină de vehicule militare rusești și de soldați. Doar două unități de alimentare sunt în funcțiune și nu la capacitate maximă. Se plătesc salariile. Mulți angajați lucrează de la distanță”, a declarat un locuitor din Enerhodar, în cadrul unui interviu acordat pentru The Guardian.