Rusia nu pare extrem de afectată de sancţiunile internaţionale, iar Vladimir Putin poate în continuare să finanţeze invazia sa militară. Iată ce indică datele privind exporturile de produse petroliere ale Federaţiei Ruse pe final de 2023.
Exporturile de produse petroliere ale Rusiei, la un nou maxim al ultimilor luni
Economia Rusiei duduie, în ciuda încercările repetate ale Occidentului de a pune frână Federaţiei Ruse, prin impunerea de sancţiuni.
Maşinăria de război a lui Vladimir Putin este intens susţinută şi cu ajutorul exporturilor de produse petroliere.
În luna decembrie 2023, exporturile Rusiei de produse petroliere au atins cel mai înalt nivel din aprilie. Motivul principal: creșterea livrărilor de păcură, notează jurnaliştii de la Bloomberg.
În perioada 3 – 31 decembrie, exporturile de combustibil rafinat rusesc au înregistrat o medie aproape de 2,7 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor analizate de Bloomberg pe baza informațiilor de la firma Vortexa Ltd.
Informațiile săptămânale, mai volatile, indică o creștere la 2,6 milioane bpd în ultima săptămână din decembrie. Producția rafinăriilor din Rusia a fost sub așteptări în luna trecută, având un impact asupra exporturilor de produse petroliere.
Rusia nu mai furnizează date oficiale privind producția. Tocmai din acest motiv, piața mondială a petrolului urmărește cu atenție fluxurile de petrol rusesc pentru a evalua nivelul producției.
În primul trimestru al anului 2023, Rusia s-a angajat să reducă exporturile de țiței cu 300.000 de barili pe zi și pe cele de produse petroliere cu 200.000 de barili pe zi.
În decembrie, exporturile totale de motorină și benzină ale Rusiei, în jur de 1,17 milioane de barili pe zi, au reprezentat cea mai bună lună din 2023. Totul s-a datorat relaxării restricțiilor privind vânzările de carburanți și redresării activității în porturile de la Marea Neagră, afectate anterior de furtuni.
Ministerul Energiei din Rusia nu a eliminat încă toate restricțiile privind exporturile de carburanți. Livrările de păcură au crescut cu 64%, atingând 772.000 de barili pe zi, în urma cererii ridicate din Asia și Africa, în timp ce exporturile de benzină s-au triplat, ajungând la 157.000 de barili pe zi.
Cele mai recente sancţiuni impuse de UE contra Moscovei
Cât despre sancţiunile impuse Rusiei de care vorbeam la începutul articolului, cele mai recente au fost adoptate de către UE pe 18 decembrie 2023, respectiv 3 ianuarie 2024.
Pe 18 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene Consiliul a adoptat un al doisprezecelea pachet de măsuri restrictive economice și individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Aceste măsuri vizează sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse și îngreunează eludarea sancțiunilor UE.
Pachetul aprobat include următoarele măsuri:
- interzicerea importului, achiziționării sau transferului direct sau indirect de diamante, inclusiv bijuterii, din Rusia;
- clauza „fără Rusia” (o clauză nouă care se aplică exportatorilor din UE și care interzice reexportul către Rusia și reexportul anumitor mărfuri în vederea utilizării în Rusia);
- consolidarea cooperării bilaterale și multilaterale cu țările terțe pentru a împiedica eludarea sancțiunilor;
- restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare;
- asigurarea respectării plafonului prețului petrolului;
- restricții suplimentare asupra importurilor de bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia, cum ar fi: fonta brută, sârma de cupru și aluminiu, foliile, tuburile și țevile;
- interzicerea importului de propan lichefiat.
Este vizată şi producţia de diamante
Iar luna aceasta, UE a sancționat compania rusească de diamante Alrosa. Consiliul a adăugat compania rusească de diamante PJSC Alrosa și pe directorul său general pe lista de sancțiuni a UE, în concordanță cu interdicția privind diamantele introdusă pe 18 decembrie 2023 prin cel de al 12-lea pachet de sancțiuni.
Alrosa este cea mai mare companie minieră de diamante din lume. Ea contribuie cu peste 90% la totalul producției de diamante din Rusia, furnizând o sursă substanțială de venituri guvernului rus.
Interdicția care vizează diamantele rusești se înscrie în contextul eforturilor G7 de a formula o interdicție coordonată pe plan internațional cu privire la diamante, cu scopul de a priva Rusia de această importantă sursă de venituri, potrivit Consiliului UE.