Rusia ia o decizie radicală în plin război. Țara condusă de Vladimir Putin a anunţat luni că abandonează negocierile cu Japonia, cele două ţări neavând semnat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unui diferend teritorial. Argumentul folosit a fost „poziţia inamicală” a Tokyo în contextul conflictului în Ucraina, informează AFP.
„Rusia nu are intenţia, în circumstanţele actuale, să continue negocierile cu Japonia asupra unui tratat de pace”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat.
Ministerul rus a estimat că „este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis inamicală şi caută să dăuneze intereselor” Rusiei.
Japonia vrea ca Rusia să-i dea înapoi insulele Kurile
Japonia şi Rusia întreţin de decenii relaţii complexe. Cele două ţări nu au semnat un tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unui diferend asupra a patru insule din arhipelagul Kurile. Aceste insule au fost cucerite de armata sovietică în ultimele zile ale războiului şi nu au fost de atunci restituite Japoniei, care le denumeşte „Teritoriile din Nord”. Au avut loc tentative de negociere după destrămarea Uniunii Sovietice, însă acestea nu au dus la niciun rezultat.
Amintim că arhipelagul respectiv este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Indian. Propuneri anterioare de restituire iniţială a două din cele patru insule disputate, ca soluţie intermediară, au fost respinse.
Sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei
Trebuie spus că Japonia s-a raliat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni, adoptând sancţiuni economice dure împotriva Moscovei pentru ofensiva ei asupra Ucrainei, lansată pe 24 februarie. Japonia a anunțat sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei, fiind vizat sectorul financiar şi exporturile de componente electronice spre Rusia. Reprezentanții ruși au criticat imediat acest set de măsuri.
„Vom avea un răspuns puternic”, a reacţionat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, într-o conferinţă de presă la Tokyo. El a spus că „regretă profund” măsurile „contraproductive” luate de Japonia, a treia forţă economică din lume, împotriva ţării sale, informează AFP, potrivit Agerpres.
Noile măsuri adoptate de Tokyo, în plus faţă de primele sancţiuni, „cuprind îngheţarea unor active şi suspendarea eliberării de vize pentru persoane şi organizaţii ruse”.