Altfel spus, drona militară Forpost ajută armata rusă din Siria să decidă ce și cum să bombardeze, dacă loviturile aeriene au provocat suficiente daune și când să lanseze și mai multe bombe, relatează Haaretz.
Analiștii prezic că experiența vastă a Rusiei cu Forpost în Siria va duce la dezvoltarea unei a doua generații de drone de recunoaștere, care vor avea capacități de atac.
Pierderi masive ale Rusiei
Motivul pentru care Rusia apelat la dronele israeliene este simplu. În timpul conflictului din 2008 din Osetia de Sud, cu Georgia, Rusia a pierdut un număr semnificativ de aeronave.
Ulterior a încercat să compenseze un dezavantaj care i-a favorizat pe militarii georgieni: aceștia aveau drone israeliene. Putin a decis astfel să facă pasul achiziționării de tehnologii militare străine, abordând industriile israeliene de aeronave, unul dintre cei mai mari producători aeronautici și de aviație.
Israel Aerospace Industries a încheiat un acord de 400 de milioane de dolari pentru exportul și licențierea UAV-urilor sale Searcher II pentru a fi produse în Rusia ca „Forposts”. Echipajele rusești s-ar fi instruit pentru a opera sistemul UAV în Israel.
A urmat un salt strategic masiv în programul de drone al Rusiei. A fost doar o chestiune de timp înainte ca Forpost să devină un cal de luptă în interminabila campanie de bombardamente ale rușilor în apărarea regimului Assad.
Spre deosebire de dronele bine păzite și armate ale Israelului, folosite împotriva civililor din Gaza, sau de dronele americane Predator și Reaper cunoscute pentru rachetele ghidate care au provocat victime civile în Yemen și Pakistan, Forpost nu poartă propriul sistem de arme.
Deși Forposts nu sunt înarmate, acestea sunt frecvent utilizate pentru a cerceta ținte militare și civile, împreună cu avioane cu piloți, care apoi aruncă muniții explozive, de obicei în succesiune rapidă.
Procesul de identificare, monitorizare și lovire a unei ținte dintr-o stație de control Forpost a fost prezentat în detaliu de Combat Approved.
Analiza detaliată a materialelor dronei Forpost, disponibile public, arată modul în care a contribuit la uciderea a sute de civili în Siria.
UAV-urile Forpost au asigurat mai multe încălcări grave ale dreptului internațional comise de armata rusă. Un atac cu rachete la Spitalul Național Azaz, la începutul anului 2016 și bombardarea feriboturilor civile pe râul Eufrat, lângă Deir Ezzor în septembrie 2017, provocând zeci de morți civili.
Ies la iveală dovezi importante
Există, de asemenea, dovezi preliminare care sugerează supravegherea Forpost în timpul unui atac aerian asupra unei tabere civile, lângă Manbij în ianuarie 2017.
În cazul feriboturilor și spitalului, filmările din Forpost arată în mod clar sistemele de arme rusești care vizează intenționat structurile civile. Atacurile aeriene asupra feribotului au făcut mai puține valuri, în ciuda pierderilor de vieți omenești, deoarece au avut loc pe teritoriul controlat de ISIS.
Organizațiile pentru drepturile omului condamnă aceste atacuri ale Rusiei, subliniind resentimentele populației civile față de bombardamentelor aeriene ale rușilor.