Informaţia a fost furnizată agenţiei de presă RIA Novosti, sub rezerva anonimatului, de o sursă din structurile de forţă din regiune. Referitor la „activitatea de recunoaştere a navelor NATO”, interlocutorul agenţiei ruse de presă a spus că aceasta ar fi o „tentativă de a se pătrunde în reţelele de comunicaţii şi digitale” ruseşti.

Noile mijloace de război electronic ale Rusiei sunt testate în condiţii reale de contracarare, conform sursei. „În consecinţă, navele NATO pleacă fără să-şi atingă obiectivul”, a declarat sursa RIA Novosti.

Rusia a instalat în 2017 în Crimeea sistemul EW „Murmansk-BN”, care poate bruia comunicaţiile radio pe o distanţă variind de la 3.000 la 5.000 de kilometri, iar în cazul unui semnal bun, chiar până la 8.000 km, notează portalul Gazeta.ru. Este un sistem automat de interferenţe radio pentru liniile de comunicaţii pe unde scurte, utilizat pentru a perturba funcţionarea echipamentelor militare de la bordul navelor.

Tehnologie strategică inventată de URSS

Această tehnologie de importanţă strategică a început să fie studiată încă în anii ’60 de URSS, dar Rusia a reuşit construirea unui prototip abia în 2015. El a fost testat de Flota rusă a Nordului, iar, în 2016, sistemul EW „Murmansk-BN” a devenit operaţional.

Potrivit sursei RIA Novosti, citată de Agerpres, mijloacele EW paralizează nu doar echipamentele de recunoaştere de pe navele Alianţei, ci bulversează şi parametrii sistemelor de navigaţie ale acestora, care afişează coordonate false, dezorientând echipajele.

În ultimii ani, navele Alianţei Nord-Atlantice au început să se apropie mai des de graniţele Rusiei în Marea Neagră în cadrul planului de combatere a „ameninţării ruse”, afirmă RIA Novosti. În plus, avioane occidentale efectuează cu regularitate operaţiuni de recunoaştere în apropierea frontierelor ruse, putând fi „văzute în zona Crimeii şi a regiunii Krasnodar, în Marea Baltică şi în apropierea bazelor ruseşti din Siria„, conform aceleiaşi agenţii. Ministerul rus al Apărării a cerut nu o dată comandamentului american să pună capăt acestor activităţi de recunoaştere, dar Pentagonul refuză să dea curs solicitării.

După cum au declarat surse ale concernului rusesc „Tehnologii radioelectronice” pentru Gazeta.ru, complexul EW ar fi capabil să bruieze semnalul Sistemului global de comunicaţii pe unde scurte al SUA, prin care sunt coordonate comunicaţiile tuturor organismelor de comandă militare americane şi ale aliaţilor lor din NATO.