Potrivit acestuia, măsura vizează o serie de servicii de internet ruseşti care au fost adăugate pe lista entităţilor obligate să predea datele şi mesajele utilizatorilor lor, la cerere, către organismele de aplicare a legii.
Această listă, întocmită de Serviciul federal rus pentru control în domeniul comunicaţiilor, al tehnologiilor informaţionale şi mass-media (Roskomnadzor), conţine peste 200 de entităţi, cum ar fi popularul serviciu de mesagerie Telegram, unele servicii Yandex, reţeaua socială VK şi site-ul publicitar Avito.ru.
Reuters nu a putut confirma imediat informaţiile.
Prin ordinul primit anul trecut, societăţilor de internet li s-a cerut să instaleze echipamente care să le permită angajaţilor FSB acces continuu la sistemele lor de informaţii şi la codurile pentru decriptarea mesajelor utilizatorilor.
Companiile de internet care nu s-au conformat cererii FSB riscă să fie blocate.
Reglementarea sporită a internetului în Rusia a atras critici din partea unor politicieni din tabăra opoziţiei şi a declanşat proteste ale activiştilor îngrijoraţi în legătură cu ceea ce, în opinia lor, constituie o prezenţă în creştere a statului în mediul online.
În trecut, Rusia a încercat să blocheze accesul la serviciul de mesagerie Telegram, după ce acesta a refuzat să ofere acces FSB la mesajele confidenţiale ale utilizatorilor.
De asemenea, autorităţile ruse au început să-şi concentreze atenţia asupra serviciilor străine de internet, cum ar fi aplicaţia Tinder.
Tinder a declarat anul trecut că a acceptat să fie inclus în registrul Roskomnadzor, dar că nu a divulgat informaţiile personale ale utilizatorilor. The Bell nu precizează dacă aplicaţiei Tinder i s-a ordonat de către FSB să transmită datele şi comunicările utilizatorilor săi.