El a condus delegația rusă la negocierile de la Geneva care au avut loc la începutul săptămânii. Acesta s-a arătat profund îngrijorat de modul în care SUA acționează pe plan internațional și a lăsat de înțeles că o operațiune militară a Rusiei în Cuba sau Venezuela nu ar fi atât de imposibilă. La postul tv rusesc RTV1, Serghei Riabkov a declarat că „Totul depinde de acțiunile Statelor Unite ale Americii”.
El a spus că nu poate confirma sau exclude posibilitatea unei intervenții militare rusești în America Latină dacă trupele SUA și ale aliaților săi nu-și reduc din capabilitățile mobilizate la granițele Rusiei. Negocierile de la Geneva au loc în contextul în care comunitatea internațională s-a alarmat cu privire la efectivele militare rusești mobilizate la granița cu Ucraina. O provocare, mai mult sau mai puțin intenționată, ar putea să apărea oricând, iar odată cu ea s-ar putea naște un mare conflict în Europa, sunt de părere unii specialiști. Pe de altă parte, alții consideră că Rusia nu va interveni în Ucraina și doar se folosește de această poziție de forță din care încearcă să negocieze reducerea trupelor NATO la granițele sale.
Riscul unui conflict în Ucraina
Riabkov pune astfel accent pe probabilitatea unor misiuni ce nu au mai fost întreprinse de ruși încă din timpul Războiului Rece pentru a pune presiune pe discuțiile ce privesc Ucraina.
Rusia a anexat deja peninsula Crimeei în 2014, iar de atunci până în prezent, regiunea a fost inclusă în zona de influență militară a Kremlinului, cu scopul de a descuraja creșterea efectivelor NATO în Marea Neagră.
Se pare că scopul mesajului lui Riabkov este de a testa reacțiile americane. „Nu vom răspunde acestor amenințări. Dacă Rusia ar începe să se miște în acea direcție, ne-am ocupa de ea într-o manieră decisivă”, a declarat un oficial american, conform ABC news.
Negocierile de la Geneva au ajuns într-un blocaj, iar ambele părți încearcă să câștige simpatia audienței internaționale. Biden a declarat că dacă Rusia va interveni în Ucraina, SUA vor aplica sancțiuni economice „așa cum nu s-a mai văzut”. Aceste declarații i-au făcut pe ruși să considere că o astfel de „amenințare” ar depăși orice limite și ar echivala cu ruperea relațiilor diplomatice.
Senatul american a pregătit deja un set de sancțiuni pentru Rusia și Vladimir Putin.