Gazprom a anuntat ca indepand de anul viitor va scadea pretul gazului livrat in Europa. Aceasta veste vine la foarte putin timp dupa ce primul ministru, Vladimir Putin a dat asigurari ca tara sa nu are planuri de a crea un cartel al exportatorilor de gaze."Este foarte clar ca pretul gazului pentru tarile europene va scadea de la inceputul anului 2009", a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, gigantul energetic detinut de statul rus.Miller a recunoscut ca in prezent, pretul gazu
Gazprom a anuntat ca indepand de anul viitor va scadea pretul gazului livrat in Europa. Aceasta veste vine la foarte putin timp dupa ce primul ministru, Vladimir Putin a dat asigurari ca tara sa nu are planuri de a crea un cartel al exportatorilor de gaze.
„Este foarte clar ca pretul gazului pentru tarile europene va scadea de la inceputul anului 2009”, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, gigantul energetic detinut de statul rus.
Miller a recunoscut ca in prezent, pretul gazului a ajuns la un nivel record. Mai mult, analistii se asteptau la aceasta decizie de mai mult timp.
„Vom produce atat gaz cat vor avea nevoie consumatorii. Capacitatea de extractie a Gazpromeste semnificativ mai mare fata de volumul extractiilor”, a adaugat reprezentantul companiei.
Potrivit ultimelor date disponibile (anul 2006) ale Agentiei Internationale pentru Energie, statele din UE depind intr-o mai mica sau mai mare masura de resursele importate din Rusia, precizeaza Deutsche Welle, care citeaza agentia DPA.
In functie de tara, proportia resurselor importate din Rusia in consumul total de petrol si gaze naturale al acestora variaza intre 0% si 100%. Romania consuma 31% gaze naturale si 30% petrol importat din Rusia.
Pe de alta parte, primul ministru al Rusiei, Vladimir Putin, a tinut sa linisteasca temerile cu privire la intentia tarii sale de a crea un cartel al gazului, similar OPEC.
„Am aflat de faptul ca anumite tari care cumpara gaz si au anumite temeri. Nu intentionam sa facem un cartel cu alte tari producatoare de gaz. Deci nu este nici un fundament pentru asemenea temeri”, a declarat premierul Vladimir Putin.
Baza temerilor la care se refera fostul presedinte este faptul ca o serie de tari producatoare au format o asociatie, numita Forumul Tarilor Exportatoare de Gaz (GECF). Din forum fac parte Venezuela, Iran, Libia, Emiratele Arabe Unite si, nu in ultimul rand, Rusia. Norvegia are calitatea de observator.
Organizatia nu are inca un statut si nu si-a definit clar obiectivele. Problema care a ingrijorat tarile consumatoare este cea aceasta organizatie ar controla 73% din rezervele mondiale de gaz si 42% din productie.
„Cu toate acestea, tarile producatoare au dreptul sa isi coordoneze activitatile, deciziile si chiar sa faca schimb de informatii pentru a face totul ca sa nu fie intrerupta furnizarea de hidrocarburi la nivel global” a mai precizat Putin.
Sursa: RIA Novosti / DW / AIE