Rusia îi obligă pe fermierii ucraineni să vândă cerealele la un preț extrem de mic

Ucraina, cereale

Sursă: Dreamstime

În fiecare zi, armata rusă scoate zeci de camioane cu cereale din Melitopolul capturat. Invadatorii sunt dispuși să cumpere cereale de la fermierii locali la un preț de 80 de dolari pe tonă, adică sub prețul de piață.

Anunțul a fost făcut de primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

„În ceea ce privește ultimele recolte, rușii anunță următoarele criterii de recoltare: ei iau fie 50%, fie 70% din recolte. Din toate silozurile de pe teritoriul ocupat temporar de forţele ruse aproape tot cerealele au fost luate. Îl iau în fiecare zi: un convoi de 30-50 de dube cu escorta ruşilor pleacă zilnic. Peste o mie de tone pe zi.

Fermierii locali vor putea vinde doar unui reprezentant desemnat de ruşi, la un preţ de 80 de dolari pe tonă, care nu depăşeşte costul de producţie. Doar o singură persoană a fost autorizată de ocupanți să conducă astfel de negocieri și să cumpere recoltele.”, a declarat de primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, potrivit Ukrinform.

Rușii confiscă cerealele Ucrainei

În caz contrar, cerealele vor fi pur şi simplu confiscate.

S-a raportat că fermierii din Melitopol nu au posibilitatea de a exporta legumele și fructele pe care le-au cultivat, deoarece invadatorii nu permit scoaterea culturilor din teritoriul ocupat în zonele controlate de guvern.

Situația pe frontul din Ucraina

Ultimele forțe ucrainene care luptă în orașul de est Sievierodonetsk au primit ordin să se retragă pentru a nu fi încercuite, pe măsură ce cresc temerile că și orașul vecin Lysychansk ar putea cădea în mâinile Rusiei în câteva zile.

Pierderea anticipată a orașului Sievierodonetsk este cea mai recentă inversare a câmpului de luptă pentru Ucraina, după înfrângerea sa în orașul-port Mariupol. Potrivit unor estimări, aproximativ 12.000 de civili rămân în Sievierodonetsk, dintr-o populație antebelică de 160.000.

Toate cele trei poduri care oferă căi de evacuare spre vest peste râul Siverskyi Doneț până la orașul geamăn Lysychansk au fost distruse în timpul luptei, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația este critică.

Guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat vineri că „situația de acum este așa că a rămâne în aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo nu are sens”. El a spus că forțele ucrainene „au primit ordinul de a se retrage în noi poziții și de a continua lupta acolo”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Haidai a spus că Sievierodonetsk a fost „aproape transformat în moloz” de bombardamentele continue. „Toată infrastructura a fost distrusă. 90% din oraș este avariat, 80% din case vor trebui demolate”, a spus el.

Căderea orașului va permite Kremlinului să pretindă că a capturat aproape toată provincia Luhansk, care împreună cu Donețk formează regiunea de est Donbas, relatează The Guardian.