Despărţirea de el va avea loc sâmbătă, iar înmormântarea din țară ar putea fi o reflectare a situației din Rusia, fără prea mult fast și cu absența liderilor mondiali.
Mihail Gorbaciov, o figură incomodă pentru actualul Kremlin: Înseamnă reformism, o cale democratică
În „La Linterna” a ziarului nostru, COPE, am analizat cum Moscova își va lua rămas bun de la omul care a schimbat țara și întreaga lume, din perspectiva lui Ricardo Marquina, corespondent în capitala Rusiei.
Cât despre înmormântare, el explică că, „dacă nu vor apărea surprize, sâmbătă dimineața va avea loc un priveghi la casa sindicatelor, înțeleg că va fi acces larg pentru persoanele care vor să-și ia rămas bun, să depună flori, e ceva foarte traditional aici în Rusia pentru acest tip de veghe şi apoi va fi înmormântat într-un mod intim în cimitirul unde este îngropată şi soţia lui.
Este unul dintre cimitirele marilor personalităţi ale ţării, dar va fi ceva privat și nu va fi o înmormântare cu funeralii de stat”.
Pe de altă parte, Marquina a evaluat reacția politică a Kremlinului după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Este o figură extrem de incomodă pentru că înseamnă reformism, înseamnă o cale democratică, înseamnă ruptura cu dictatura și, în schimb, actualul guvern merge în direcția opusă.
Dar Putin este un tip foarte abil și a preferat să păstreze un ton foarte scăzut sau foarte cordial și să nu intre în necazuri, în aprecierile sale dincolo de personal”, a explicat el.
Pentru ruşi a venit libertatea şi democraţia, însă mulţi au suferit de foame
„În timp ce organele lor de propagandă dau totul împotriva figurii lui Gorbaciov, spunând că a fost un trădător, că a fost vina lui că Uniunea Sovietică a dispărut, că a fost vina lui că țara a fost împărțită în cincisprezece părţi, acel gen de chestii despre naţionalismul rus cu care, din păcate, suntem foarte obişnuiţi în aceste ultime luni”, a adăugat el.
În plus, corespondentul COPE a analizat sensul pe care rușii înșiși îl dau Perestroikăi: „O parte din populație îl învinuieşte direct pentru tot. Perestroika a însemnat pur și simplu o accelerare, unele schimbări în plin declin al Uniunii Sovietice.
Problema este că ceea ce a venit după aceea, în afară de libertate și democrație, au fost ani de greutăți pentru această generație care avea 25-35 de ani în 1991, o generație care a suferit, s-a confruntat cu o lume nouă, necunoscută și care a suferit în multe cazuri şi de foame.
Pentru ei, Perestroika este distrugerea statului. Un persoană de 30 de ani, în 1991, a crezut că viitorul său este ca acela al părinților săi, totul organizat de Stat și muncă pe viață și dintr-o dată totul s-a prăbușit în fața lor”.
„Mă îndoiesc foarte mult că la Moscova vom vedea o stradă sau o piaţă cu numele lui”
Finalmente, Ricardo Marquina a explicat opinia pe care, conform percepției sale și a unui sondaj de stradă, rușii o au despre liderul decedat: „Am făcut mai multe interviuri stradale cu 20 de persoane pe care le-am chestionat, doar trei l-au descris pe Gorbaciov ca fiind trădător şi vinovat de dispariţia Uniunii Sovietice.
Restul au avut cuvinte bune sau înţelegătoare despre figura lui, dar este adevărat că Gorbaciov nu este liderul care trezeşte prea multă simpatie. Mă îndoiesc foarte mult că la Moscova vom vedea o stradă sau o piaţă cu numele lui”.