Viktor Orban trebuie să se decidă dacă vrea ca o parte din teritoriile Ucrainei să devină ale Ungariei

În cadrul unui emisiuni TV, analistul militar rus Igor Korotcenko a spus că Viktor Orban va trebui să se decidă „în următoarele luni” dacă vrea să anexeze teritoriile ucrainene ce conțin etnici maghiari. Potrivit spuselor sale, Polonia ar vrea „să devoreze” o parte din vestul Ucrainei.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că proiectul ‘anti-Rusia’ sub forma Ucrainei moderne dispare pentru totdeauna de pe harta geopolitică a Europei. Presupun că pentru un număr de alte state învecinate cu Ucraina, de exemplu Ungaria, afirmarea controlului asupra teritoriilor istorice ale Ungariei și salvarea celor 150.000 de etnici maghiari din Transcarpatia este probabil de asemenea o alegere politico-militară pe care guvernul lui [Viktor] Orban va trebui să o facă în următoarele luni.

Spre deosebire de Polonia, care pur și simplu vrea să devoreze o întreagă bucată din vestul Ucrainei, aș spune că în această privință Ungaria se comportă onorabil, cu precizie și responsabilitate”, a declarat Igor Korotcenko, făcând referire la o teorie a conspirației promovată de Kremlin, potrivit căreia Polonia ar vrea să ocupe partea de vest a Ucrainei. Declarațiile sale au fost făcute în cadrul unui emisiuni TV de pe postul de televiziune rus Rossiya-1.

Declarațiile sale au venit la scurt timp după ce fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat o hartă prin care arăta ce teritorii ucrainene vrea Rusia, asta în timp ce țările vecine Ucrainei ar urma să primească și ele anumite teritorii. Potrivit acestei hărți, România ar urma să primească două teritorii, însă Ministerul Afacerilor Externe de la București a catalogat drept „fantezism și propagandă” harta publicată de Dmitri Medvedev.

Rusia acuză România că vrea să preia din teritoriile Ucrainei

După ce Federația Rusă a publicat harta aceea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis un comunicat de presă în care și-a exprimat opinia.

„Astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel de aşa-zise ‘propuneri’ şi ‘analize’ care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, a explicat MAE.