Rusia impune mai multe măsuri unor companii străine din domeniul IT. Printre ele se numără și TikTok

Roskomnadzor, organismul de stat rus de supraveghere a comunicațiilor, a declarat că ia măsuri punitive împotriva unei serii de companii IT străine, printre care TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest.

Într-o declarație, Roskomnadzor a precizat că măsurile au fost luate ca răspuns la eșecul companiilor de a elimina conținutul semnalat ca fiind ilegal și vor rămâne în vigoare până când acestea se vor conforma.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va amenda site-urile care încalcă noile legi dure care incriminează răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Un tribunal din Moscova amendează Telegram și Twitch pentru că nu au reușit să șteargă conținutul „ilegal”

Un tribunal din Moscova a amendat aplicațiile Telegram și Twitch pentru că nu au reușit să șteargă conținutul pe care guvernul rus îl consideră ilegal, în timp ce Kremlinul continuă să intensifice presiunea asupra rețelelor de socializare.

Tribunalul Magistraturii din districtul Taganka a decis pe 16 august că Telegram trebuie să plătească 4 milioane de ruble (64.770 de dolari) pentru că nu a reușit să elimine materialele legate de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, aflată în curs de desfășurare.

Într-o audiere separată, instanța a ordonat Telegram să plătească 7 milioane de ruble (113.350 de dolari) pentru că nu a reușit să elimine un manual despre cum să pregătească și să efectueze acte de sabotaj.

De asemenea, instanța a ordonat serviciului de video-streaming Twitch să plătească 2 milioane de ruble (32.400 de dolari) drept amendă pentru că nu a reușit să elimine materiale legate de războiul din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a acuzat platformele de socializare și alte companii de tehnologie cu sediul în străinătate că încalcă legile țării privind internetul. El a făcut presiuni pentru a forța firmele străine să deschidă birouri în Rusia și să stocheze datele personale ale utilizatorilor la nivel local.

Companiile nu au comentat imediat decizia, dar în ultimele luni, instanțele rusești au amendat Google, Facebook, Twitter și TikTok din cauza problemei datelor personale, precum și pentru că au refuzat să șteargă conținutul considerat interzis de legislația rusă.

Mulți critici au acuzat autoritățile ruse că încearcă să înăbușe disidența prin impunerea unor reglementări mai stricte asupra companiilor de internet, scrie Radio Free Europe.