Suma netă de capital străin care a ieşit în afara ţării în 2014 a fost revizuită brusc în sus la 125 miliarde de dolari, de la 100 miliarde, în timp ce proiecția ieșirilor nete pentru anul viitor a fost crescută de la 50 miliarde dolari la 90 miliarde dolari.
Agenție de știri rusă Interfax scrie că ministrul adjunct pentru dezvoltare economică Alexei Vedev a anunţat că această cădere are la bază prognozata scădere a prețului mediu al preţului titeiului Ural anul viitor de la 100 de dolari barilul la 80 dolari pe baril.
Rusia se bazează pe sectorul de petrol și gaze, care reprezintă 10% din PIB-ul ţării și aproximativ 50% din bugetul de stat. Începând din iunie, prețul petrolului la nivel mondial a fost în cădere liberă ajungând de la aproximativ 115 dolari pe baril în vară, la peste 72 dolari pe baril, astăzi. Majoritatea analiştilor susţin că preţul petrolului va rămâne sub 100 dolari pe baril până în 2016.
Panica a dus la mari ieşiri de capital din Rusia și a dus la o puternică devalorizare a rublei față de alte valute. Rubla s-a devalorizat în ritmul prăbușirii prețului petrolului, în ultimele șase luni.
În ciuda unui început timid pe burse, căderea accentuată a preţului petrolului a agravat devalorizarea monedei ruseşti, care a ajuns la peste 52 de ruble pentru un dolar chiar în timpul redactării acestui articol.
Căderea accentuată a monedei ruseşti este o amenințare semnificativă la adresa oamenilor de afaceri ruși, care care vor plăti aproximativ 35 miliarde de dolari în efortul de rambursare a datoriei externe în această lună și peste 100 de miliarde de dolari anul viitor.