"Încă nu s-a adoptat nici o decizie", a afirmat sursa menţionată.
Oficiali ai Uniunii Europene se aşteaptă ca Rusia să extindă cu cinci ani, până în 2021, împrumutul acordat Ciprului în 2011 şi este posibil să refinanţeze creditul. De asemenea, susţin sursele, Rusia ar putea împrumuta din nou Ciprul, iar oamenii de afaceri ar putea fi interesaţi de achiziţionarea principalelor bănci cipriote, Bank of Cyprus şi Laiki, care au înregistrat pierderi masive din cauza expunerii la Grecia.
"Ruşii au pierdut, într-o zi, până la 3,5 miliarde de euro", titrează şi revista Forbes pe site-ul său. "Ştirea unei impozitări de 10% pe depozitele din băncile cipriote a creat panică printre oamenii de afaceri ruşi, care figurează pe lista celor mai bogaţi", mai scrie Forbes. Publicaţia citează, de asemenea, estimări ale presei economice, care evaluează la 8 până la 35 de miliarde de euro depunerile unor persoane fizice din Rusia în bănci din Cipru.
Vicepreşedintele Asociaţiei băncilor regionale ruseşti, Aleksandr Handruiev, a sugerat duminică ca Rusia să negocieze cu Ciprul o relaxare sau chiar o scutire de la impozit în schimbul unui ajutor financiar suplimentar, potrivit agenţiei Interfax.
Băncile din Rusia aveau aproximativ 12 miliarde de dolari plasate în băncile cipriote la sfârşitul lui 2012, conform agenţiei de evaluare financiară Moody’s. Pe baza datelor Băncii Centrale a Rusiei, este vorba de o creştere de aproximativ trei miliarde de dolari faţă de 2011.
Zona euro şi FMI au ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Bruxelles, la un acord asupra unui plan de asistenţă financiară de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru, în schimbul unei taxe excepţionale pe depozitele bancare, care va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro. În schimbul pachetului de asistenţă financiară, este prevăzută o taxă unică excepţională de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro şi de 9,9% peste această sumă.
Sursa: Agerpres