Incertitutdinile se amplifică după ce șeful serviciului de informaţii externe estonian vine cu noi precizări. Potrivit Reuters, acesta a declarat că Rusia continuă dislocarea de trupe la graniţa cu Ucraina. Totodată, acesta a mai subliniat faptul că sunt șanse mari ca țara condusă de Vladimir Putin să lanseze un atac militar limitat.

În ceea ce privește modul de atac, Mikk Marran, director general al serviciului de informaţii externe al Estoniei susține că este vorba despre o bombardare cu rachete, dar și ocuparea unor porţiuni de teren cheie în Ucraina.

Totodată, el a adăugat că în urma evaluărilor făcute, Rusia ar avea grijă să evite orașele cu populație mare, în contextul în care ar fi nevoie de mai multe trupe pentru controlul acelor zone. Pe de altă parte, oficialul estonian susține că încă nu există înțelegeri clare în ceea ce privește calea pe care o aborda Rusia.

„În acest moment, evaluarea noastră este că ar evita oraşele cu populaţie mare deoarece ar fi necesare multe trupe pentru a controla acele zone. Dar nu există o înţelegere clară a căii pe care o vor aborda trupele ruse”, a spus el într-o conferinţă de presă organizată pentru a prezenta raportul anual al serviciului.

Ce posibilități are Rusia

Oficialul estonian adaugă că o altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptei în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei susţinute de ruşi. În aest sens, Marran a subliniat faptul că o astfel de escaladare este „foarte probabilă” şi în acest fel „Rusia poate avea o capacitate plauzibilă de negaţie şi poate evita sancţiunile”.

„Dacă Rusia are succes în Ucraina, aceasta ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în următorii ani. Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin”, a adăugat acesta.

În același timp, Mikk Marran a ținut să sublinieze și faptul că serviciile de informaţii ale Estoniei sunt la curent cu aproximativ zece grupuri de luptă ale trupelor ruse care se deplasează spre graniţa cu Ucraina, unde 100 de grupuri de luptă militare ruse, adică aproximativ 170.000 soldaţi, sunt deja dislocaţi.

De menționat este faptul că aceste cifre includ soldaţi dislocaţi în regiunile din jurul Ucrainei dar şi trupe trimise în Belarus pentru a participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei cu Ucraina. Totodată, el a mai adăugat că unii dintre soldaţi vor rămâne probabil în Belarus după încheierea exerciţiului de pe 20 februarie, o îngrijorare semnificativă pentru NATO, alianţa militară din care fac parte ţările baltice.

„Aceasta ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva ţărilor baltice”, a mai declarat oficialul eston.