Serbia a devenit prima ţară din sudul Europei care produce Sputnik V”, a transmis, într-un comunicat, Fondul suveran rus (RDIF), care a finanţat vaccinul, , potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al Fondului a declarat, pentru AFP, că în prezent doar Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei, produc vaccinul Sputnik V în Europa. De asemenea, ministrul sârb pentru inovare, Nenad Popovic, a anunţat pe Twitter că producţia vaccinului în Serbia va începe propriu zis la 20 mai.

Producția începe în 20 mai

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, urmează să viziteze joi Institutul Torlak din Belgrad, care va produce vaccinul rusesc. Serbia, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, rămâne apropiată de Rusia pe plan diplomatic și şi-a început campania de vaccinare la începutul lunii ianuarie cu Sputnik V.

„Amploarea vaccinării ar putea fi crescută considerabil graţie lansării producţiei locale”, a declarat Kirill Dmitriev, director general al Fondului rus, într-un comunicat.

În august trecut, anunţul Moscovei privind înregistrarea vaccinului Sputnik V a fost criticat iniţial în Occident ca fiind prematur. Dar fiabilitatea produsului a fost stabilită în lunile următoare, iar vaccinul este omologat deja în 60 de ţări. Fără a avea capacităţi de producţie suficiente şi declarând că prioritate o are populaţia rusă, Rusia a livrat până acum doar cantităţi reduse de vaccin în străinatate.

Sputnik V nu produce tromboze

Rusia a afirmat miercuri că principalul său vaccin contra Covid-19, Sputnik V, nu a cauzat un tip rar de cheaguri de sânge semnalate după utilizarea de alte două vaccinuri folosind aceeaşi tehnologie.

„O analiză completă a efectelor nedorite după teste clinice şi în cadrul vaccinării de masă cu Sputnik V a arătat că nu au existat cazuri de tromboze venoase cerebrale”, a indicat Institutul de cercetări Gamaleia, cel care a dezvoltat acest vaccin.

Vaccinul AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt în prezent suspectate de a provoca mai multe zeci de cazuri din aceste rare tromboze, dintre care unele mortale, determinând autorităţile din mai multe ţări să restrângă folosirea lor. Ambele folosesc aceeaşi tehnologie ca Sputnik V: adenovirusuri.

Potrivit acestei surse, Sputnik V implică „importante diferenţe în structura şi tehnologia sa de producţie” în raport cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson. El precizează că Sputnik V este susţinut de „o tehnologie de purificare în patru etape pe care Institutul se arată pregătit să o împărtăşească cu alţi producători pentru a „reduce riscurile efectelor secundare”.