Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, scăderea sprijinului public se manifestă chiar și la televiziunea de stat strict controlată.

În primele zile ale războiului, publicului i s-a promis o victorie rapidă datorită superiorității militare a Rusiei. În schimb, ofensiva Kremlinului a fost afectată de pierderi grele și de deficiențe de echipament, până în punctul în care experții de la televiziunea de stat se gândesc în mod public să ceară ajutor și asistență din partea altor state, inclusiv Iran și Coreea de Nord, scrie Julia Davis pentru Daily Beast. 

Rusia ar putea cere ajutorul Iranului și Coreei de Nord

Se pare că Rusia a fost implicată în discuții cu Iranul pentru a achiziționa drone militare, din cauza unui deficit sever de vehicule aeriene. În timpul emisiunii de joi a televiziunii de stat, „60 Minutes”, expertul militar Igor Korotchenko a sugerat că nord-coreenii ar putea ajuta la reconstrucția regiunilor ucrainene distruse și s-ar putea alătura rândurilor militare rusești.

Conversațiile despre legalizarea participării luptătorilor străini alături de forțele rusești au fost un subiect recurent în mass-media de stat, și pe bună dreptate: cetățenii obișnuiți sunt mai puțin entuziasmați de perspectiva de a merge la război sau de a muri pentru Putin. Acest lucru nu convine propagandiștilor de top pro-Kremlin, cum ar fi prezentatorul televiziunii de stat Vladimir Solovyov – de două ori recunoscut oficial de președintele rus Vladimir Putin pentru serviciile sale în beneficiul Patriei.

Rusia pierde sprijinul populației

În timpul emisiunii sale de joi, „Seara cu Vladimir Solovyov”, prezentatorul s-a plâns: „Mă irită faptul că societatea noastră nu înțelege că în prezent are loc un moment de cotitură. Fie ne ridicăm, construim și ajungem la un alt nivel, fie pur și simplu încetăm să mai existăm”. Invitatul său, politologul Alexander Kamkin, a fost de acord și a sugerat ca în Rusia să se desfășoare o „operațiune specială culturală”.

Controlul strict al Kremlinului asupra informațiilor difuzate către public nu a reușit să limiteze accesul la surse externe, tensiunile crescând atât de mult încât luni, în timpul emisiunii lui Solovyov, agentul rus condamnat Maria Butina a sugerat întemnițarea părinților ai căror copii folosesc un VPN pentru a accesa mass-media străine.

Gazda a fost la fel de dezamăgită de implicarea slabă a tinerei generații în războiul lui Putin, plângându-se: „Oamenii care plănuiesc să se înroleze [în armată] sunt în principal de aceeași vârstă cu mine, unii sunt puțin mai tineri… Aceasta este generația care a fost crescută cu filme sovietice, literatură și valori sovietice. Dar cei foarte tineri cu care vorbesc, leșină dacă se taie la deget – și ei consideră că acestea sunt valorile lor democratice… Operațiunea militară specială este Rubiconul nostru. Am sentimentul că mulți dintre cei de aici încă nu-l pot înțelege.”

Scriitorul Zakhar Prilepin, care este căutat de serviciul de securitate ucrainean SBU sub acuzația de „participare la activitatea unei organizații teroriste” pentru implicarea sa în crimele de război comise de Rusia în Ucraina, a adăugat: „Avem cu adevărat nevoie de voluntari, nu ascundem acest lucru. Avem nevoie să refacem personalul dislocat. Între timp, subiectul morții este redus la tăcere. Subiectul pieirii este restrâns.

Într-o societate motivată de confort, nu poți vorbi despre moarte. Se așteaptă ca toată lumea să meargă la război, să câștige și să se întoarcă în viață. Mai bine zis, să nu meargă de la bun început. Permiteți-mi să vă reamintesc că Carta Armatei Imperiale includea într-un limbaj simplu: dacă aveți trei adversari, mergeți la război și avansați, ucideți-i pe toți trei. Dacă ai 10, atunci apără-te. Dacă ți-a venit moartea, atunci mori.

„Soldat, moartea face parte din slujba ta.”

Este scris foarte clar: „Soldat, moartea face parte din slujba ta. Face parte din datoria ta și din contractul tău cu guvernul”. Aceleași principii au fost adoptate de [Iosif] Stalin, care a avut o educație creștin ortodoxă”.

Prilepin a recitat versurile unui vechi cântec sovietic, intitulat „În pădurea de pe front”: „Dacă trebuie să te întinzi în pământ, cel puțin trebuie să o faci o singură dată”.

El a afirmat: „Soldatului i s-a spus deschis: du-te și luptă. Dacă trebuie să mori, trebuie să o faci doar o singură dată… Aceasta este o parte a datoriei tale de cetățean, de soldat, de luptător, de om rus. Astăzi, protejăm pe toată lumea: guvernul, mamele, recruții, recruții, toată lumea. Abia i-am forțat pe guvernatorii noștri să ridice picturi murale [ale soldaților căzuți]… Tuturor le este teamă să deranjeze societatea.”

Prilepin se îngrijorează în mod deschis că, în cazul unei mobilizări totale, tânăra generație va opta să fugă în țările vecine în loc să se alăture luptei: „Guvernul presupune că în Rusia există întotdeauna 1 milion de oameni gata să lupte. În ceea ce privește restul țării, încercăm să nu-i îngrijorăm… Am discutat subiecte dificile, care ar putea duce la cel de-al treilea război mondial și la aceeași mobilizare pe care încercăm să o evităm chiar acum… Este dificil să vorbim despre mobilizarea totală, deoarece bănuiesc că un val excesiv de oameni se va revărsa brusc în Armenia și Georgia. Va trebui să se închidă granițele. Mă refer la generația noastră tânără”.

Susținătorii lui Putin vor ca tinerii ruși să lupte în Ucraina

Solovyov a sugerat că regulile care protejează recruții de participarea la luptă ar trebui schimbate: „Știți ce mă uimește cel mai mult? Faptul că recruții din armata noastră nu au voie să lupte… Atunci ce ar trebui să facă în armată?”.

El s-a plâns de faptul că nu s-au alăturat suficient de mulți voluntari la luptă: „Avem 150 de milioane de oameni. Câți luptă în Donbas?”.

Prezentatorul televiziunii de stat a propus o campanie masivă de propagandă finanțată de guvern, glorificându-i pe participanții la așa-numita „operațiune specială” a Rusiei în filme și la televiziune, cu cântece și poezii.

S-au dus zilele în care propagandiștii de la televiziunea de stat preziceau că alte țări se vor aduna de partea Rusiei pentru a se alătura luptei împotriva Ucrainei și a Occidentului.

În timpul emisiunii „Seara cu Vladimir Solovyov” de joi, politologul Serghei Mikheyev a sintetizat starea de spirit actuală din Rusia:

„În legătură cu aceste discuții constante despre ce putem oferi lumii, lumea poate să se ducă naibii… Nu trebuie să oferim nimic nimănui. Suntem speciali, trebuie să ne construim singuri”, a spus acesta.

Solovyov a fost de acord: „Noi suntem Arca lui Noe. În primul rând, trebuie să ne salvăm pe noi înșine. Pe noi înșine!”