Rusia nu dorește să pornească un război nuclear
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins categoric afirmațiile care sugerează că Rusia ar fi pregătită să pornească un război nuclear. El le-a catalogat drept „acuzații nebunești”.
Într-un interviu cu un post de televiziune studențesc, Peskov a subliniat că astfel de acuzații sunt parte dintr-un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei.
„Consider această nebunie absolut inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume.
De asemenea, ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că segmentul Rusiei din rețeaua internațională care monitorizează testele cu arme nucleare va fi finalizat în acest an, transmite Reuters.
Sistemul internațional de monitorizare a fost înființat în cadrul Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) pentru a detecta șocurile seismice sau radioactivitatea rezultată în urma oricărui test de armament care implică o explozie nucleară.
Rusia afirmă că va rămâne parte a acestei rețele, în ciuda retragerii ratificării CTBT, o măsură pe care președintele Vladimir Putin a semnat-o la 2 noiembrie.
Segmentul Rusiei va fi completat cu certificarea celei de-a 32-a stații de monitorizare, situată pe insula Sakhalin din Pacific, a precizat ministerul.
Peskov speră ca Putin să candideze pentru un nou mandat
Printre altele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că el speră că preşedintele Vladimir Putin va candida la alegerile din martie pentru un alt mandat de preşedinte. Decizia l-ar menţine la putere pe şeful de la Kremlin până cel puţin în 2030.
Putin, căruia i-a fost predată preşedinţia de către Boris Elţin în ultima zi a anului 1999, este deja la putere de mai mult timp decât oricare alt lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace, depăşind chiar şi mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.
Întrebat de postul de televiziune studenţesc al Institutului de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO) cum ar trebui să fie următorul preşedinte după Putin, Dmitri Peskov a spus: „la fel”.
„Sau diferit, dar la fel”, a adăugat Peskov, zâmbind.
„Putin nu şi-a anunţat încă intenţia de a candida, dar eu vreau sincer să cred că va face asta şi nu am nicio îndoială că va câştiga alegerile. Nu am nicio îndoială că el va continua să fie preşedinte”, a mai spus Peskov.
Pentru Putin, despre care sondajele de opinie arată că se bucură de un grad de susținere de 80% în Rusia, alegerile sunt o formalitate dacă el candidează.