Luna viitoare, primele livrări ale primului vaccin rusesc, Sputnik V, ar urma să sosească. „Va fi victoria finală asupra pandemiei”, a declarat dl Sobianin, după cum transmite Le Soir.
Vaccinul a fost obiectul multor critici internaţionale deoarece aprobarea sa pentru producere a fost dată înaintea încheierii unor teste importante. Testele de faza III pe scară mare sunt în prezent în desfăşurare. Un al doilea vaccin dezvoltat în Rusia a fost înregistrat recent.
Cele mai multe îmbolnăviri semnalate la Moscova
În Rusia, numărul de noi infectări creşte foarte repede de câteva săptămâni. Potrivit statisticilor oficiale, luni au fost înregistrate 15.982 de cazuri – un record. Ţara numără de acum peste 1,3 milioane de infectări înregistrate. Cea mai mare parte a bolnavilor a fost semnalată la Moscova.
Potrivit cifrelor oficiale, peste 24.000 de persoane au murit deja de Covid-19 în toată ţara.
Pentru a evita o nouă creştere a infectărilor, liceenii din Moscova nu mai pot merge la şcoală de luni. Unii angajaţi trebuie de asemenea să lucreze de la distanţă. Totuşi, primarul Moscovei a arătat că instituirea unei interziceri a circulaţiei pe timp de noapte şi închiderea magazinelor nu sunt prevăzute deocamdată.
Moscova va începe vaccinarea în masă a rezidenţilor săi împotriva maladiei COVID-19 în următoarele două luni.
„Vom începe vaccinarea în masă a populaţiei în decembrie-ianuarie”, a declarat primarul Moscovei într-un mesaj publicat pe site-ul său.
El a menţionat că în prezent circa 10.000 de persoane sunt spitalizate la Moscova cu COVID-19, dintre care aproximativ 1.000 sunt conectate la ventilatoare.
„Este o cifră mare’, a apreciat primarul moscovit. El a avertizat însă că o revenire la măsurile de carantină, care au devastat economia rusă la începutul acestui an, ar fi „inacceptabilă şi imposibilă”.
„Strategia optimă este de a găsi o cale de mijloc între închiderea oraşului şi abandonarea completă a restricţiilor”, a adăugat el.
În săptămâna trecută au existat „semne că răspândirea infecţiei este adusă sub control”, a precizat Sobianin, adăugând că numărul persoanelor care au folosit transportul public a scăzut cu 40%.
Angajatorilor li s-a cerut să permită personalului să lucreze de acasă, în timp ce persoanele în vârstă şi cu risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost sfătuite să evite deplasările.