Studiile clinice ale vaccinului împotriva Covid-19, dezvoltate de Centrul Național de Cercetări pentru Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei”” din Rusia s-au încheiat și începe etapa de înregistrare, a informat, sâmbătă, ministrul rus al Sănătății, Mihail Muraşko.

„Vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de centrul ‘Gamalei’ a finalizat studiile clinice, iar documentele sunt acum pregătite pentru înregistrarea sa”, a spus Muraşko, citat de TASS.

Potrivit ministrului Sănătății, medicii și profesorii vor fi primii care vor primi acest vaccin și este prevăzut ca acesta să fie trimis în regiunile ruse începând cu 10 august.

„Am planificat ca această campanie mai largă de vaccinare, care va fi adăugată treptat la noul sistem de îngrijire, să înceapă în octombrie”, a spus el.

Ministrul a adăugat că cel de-al doilea vaccin rus, dezvoltat de centrul Véctor, este în prezent în proces de teste clinice și a declarat că Ministerul Sănătății se așteaptă „în luna următoare și jumătate sau două luni” să primească alte două cereri de autorizație pentru efectuarea de studii clinice cu noi vaccinuri, notează 20 Minutos.

Se testează cu adevărat

Cu o zi înainte, Anthony Fauci, principalul epidemiolog din Statele Unite, afirmase că speră că Rusia şi China „testează cu adevărat” vaccinurile Covid-19 pe care le dezvoltă „înainte de a le oferi oricui”.

Fauci a făcut aceste observații după ce autoritățile ruse au indicat aprobarea viitoare a noului vaccin contra coronavirusului, înaintea Statelor Unite.

Rusia înregistrează o ușoară îmbunătățire a situației pandemiei de Covid-19. Începând cu 20 iulie, numărul de noi infecții a rămas sub 6.000 și sâmbtă au fost raportate doar 95 de decese, cu 66 mai puține decât în ​​ziua precedentă.

În ultima zi, au fost raportate 5.462 de cazuri noi, 1.356 (24,8%) asimptomatice, în timp ce 8.114 de pacienți au fost externati.

De la începerea pandemiei, 845.443 de persoane s-au îmbolnăvit în Rusia și 14.058 au murit, situaie care o plasează pe locul patru la nivel mondial pentru numărul de infecții, depășită doar de Statele Unite, Brazilia și India.