De peste 30 de ani, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, postul siberian Tv2 a fost una dintre singurele mass-media independente din Rusia, încercând să asigure informații imparțiale în afara controlului statului. Numai că odată cu războiul din Ucraina se va închide pentru totdeauna: noua lege a cenzurii fiind lovitura de grație, apogeul unui proces de control progresiv al presei care a început odată cu ascensiunea lui Putin la putere.
Rusia închide canalul TV2 anti-Putin. Videoclipul de rămas bun al jurnaliștilor a devenit viral
Anunţul închiderii postului a fost dat de redactorul-șef Viktor Muchnik și soția sa Viktoria, care au fugit deja în Erevan, capitala Armeniei. Este sfârșitul unui vis care a durat treizeci de ani, în care efortul profesional s-a împletit cu un angajament civil și de viață: „Toți cei care ne-am dorit să schimbăm lucrurile în bine aici, simţim în acest moment că am eșuat”, a spus Muchnik în ultima sa întâlnire cu jurnaliştii.
Videoclipul ultimei întâlniri editoriale a devenit viral pe Facebook, directorul postului ridică un pahar cu vin, jurnaliştii plâng conştienţi că asistă la sfârşitul unui angajament profesional şi civil care a durat o viaţă întreagă. „Nu am putut să transmitem oamenilor ce se întâmplă în țara lor și asta mă doare”, a spus Alexander Sakalov, cameraman la TV2. „Oamenii nu vor să știe. Ei vor flori și păsări. Ei bine, acum vor fi închise toate mass-media independente din țară și oamenii vor obține ceea ce și-au dorit”, a spus el, conform ilmessaggero.it
Tv2, povestea unui canal rebel
Tv2 a fost o mică insulă a libertății în peisajul mediatic rusesc. Cu sediul în orașul universitar siberian Tomsk, canalul a acoperit 30 de ani din istoria țării încercând să-și mențină independența. De la începuturile sale haotice, dar idealiste, după prăbușirea URSS, s-a confruntat cu ciocniri directe cu puterea până la înfrângerea sa definitivă.
Fondat în 1991 de Arkady Maiofis, jurnalist la televiziunea sovietică, Tv2 s-a născut cu intenția de a crea un spațiu de dezbatere liberă în epoca post-sovietică. Au fost ani de pionierat: primul cameraman era un fost polițist, ceilalți jurnaliști nu aveau un background de televiziune și canalul a difuzat filme americane „piratate” fără să-și facă griji în privința drepturilor de autor. O acțiune culturală care a permis publicului rus (din Siberia) să intre în contact cu alte realități decât cea a televiziunii de stat sovietice.
Dacă în timpul guvernării Elțin canalul a beneficiat de un climat de libertate din cauza prăbușirii URSS, începând cu anul 2000, odată cu ascensiunea lui Putin la putere, lucrurile s-au schimbat radical: începand de atunci, a face jurnalism independent în Rusia a devenit din ce în ce mai dificil. Canalul a fost cumpărat apoi de oligarhul Mihail Hodorkovski, arestat în 2003 de Putin. La acea vreme, Tv2 era un media holding cu mai multe posturi de radio, două canale de televiziune, 250 de angajați, însă din 2007 a început să primească avertismente neoficiale de la Moscova. Mesajul fiind mereu același: nu-l criticați pe președinte.
În ciuda presiunii, Tv2 a rămas singurul canal TV care a găzduit disidenți precum Boris Nemțov și Alexei Navalny, care a vorbit despre protestele pro-europene din Piața Maidan din Kiev și despre anexarea Crimeei, dintr-un punct de vedere total diferit de cel al televiziunii de stat. În acel an, în 2014 postul a fost închis, oficial din cauza „problemelor tehnice „. Rămas cu o echipă de 15 jurnalişti, canalul a devenit un mic site web care a continuat să furnizeze informaţii, însă odată cu aprobarea decretului ucrainean care impunea controale extrem de stricte asupra presei și riscul de închisoare pentru jurnaliştii care răspândesc naraţiuni neoficiale ale operaţiunii militare, a fost nevoit să închidă.
Acum, de la Erevan, familia Muchnik ține legătura cu jurnaliştii de la alte ziare regionale independente care au fugit și ei din Rusia, încercând să coordoneze activitatea viitoare şi lucrează la un proiect numit Witnesses, care-şi propună să scoată la lumină sentimentele ruşilor vizavi de război. Unele dintre persoanele interievate au fugit din ţară, dar altele sunt încă în Rusia. În ciuda riscurilor, există persoane care acceptă să fie filmate fără niciun filtru: „Unii oameni simt că este important să-și arate fețele în ciuda riscurilor. Dacă mergi la un protest, poți fi pur și simplu arestat și nimeni nu te va vedea, dar aceasta este o modalitate prin care ei declară că nu sunt de acord cu acest război”, spune Viktoria.
Astăzi, sentimentul foștilor directori și jurnaliști ai Tv2 este cel al unor persoane care și-au dedicat viața încercării de a construi o țară mai liberă și care au eșuat. Ultima lor speranță este de influența din afara ţarii politica din Rusia. Directorii au spus deja că nu se vor întoarce în patrie decât dacă va avea loc o schimbare politică.