Închisorile din Rusia speră să înlocuiască mărcile occidentale, precum IKEA, cu produse fabricate de deținuți, în contextul în care guvernul se grăbește să realizeze un program de înlocuire a importurilor, potrivit unor rapoarte publicate miercuri.
Contracte de 10 milioane de dolari, semnate cu penitenciarele
Companiile de stat și municipale au semnat contracte în valoare de 600 de milioane de ruble (10 milioane de dolari) cu penitenciarele din regiunea Uralilor până acum în acest an, a scris ziarul local Oblastnaya Gazeta. Contractele de stat au reprezentat până la patru cincimi din producția a cel puțin unei colonii penale.
La un târg recent din orașul Ekaterinburg din Urali au participa reprezentanți din 30 de închisori din șapte regiuni rusești, fiind vândute bunuri în valoare de 3,5 milioane de ruble (58.000 de dolari) și semnate mai multe contracte.
„Penitenciarele ar putea foarte bine să ia locul IKEA”, a declarat Ivan Sharkov, șeful programului de adaptare a muncii deținuților din cadrul serviciului penitenciar din regiunea Sverdlovsk pentru sursa citată, potrivit Moscow Times.
„Dacă comparați mobilierul, avem o calitate mai bună și prețuri mai mici”, a adăugat el.
IKEA este una dintre sutele de companii occidentale care s-au retras de pe piața rusă în urma invaziei Ucrainei de către această țară, ceea ce a dus la o scădere majoră a importurilor și la o nouă concentrare pe producția internă.
Numărul „angajaților” din închisori crește de la an la an
Printre principalii clienți ai producătorilor de mobilier din închisori se numără în prezent agențiile guvernamentale, instanțele de judecată, cel mai important organism de investigații din Rusia și corporațiile de stat.
„Cifra de afaceri și numărul de persoane angajate în producție cresc de la an la an”, a declarat Alexander Fyodorov, șeful serviciului penitenciar din regiunea Sverdlovsk.
Serviciul penitenciar federal al Rusiei a anunțat în februarie crearea de centre corecționale pentru 100.000 de infractori aflați la prima abatere și pentru cei condamnați pentru delicte minore și infracțiuni de categorie inferioară.
„Nu va fi un gulag; acestea vor fi condiții complet noi și decente”, declarase șeful de atunci al închisorilor, Alexander Kalașnikov.
De asemenea, oficialii guvernamentali ruși au negat planurile de a reînvia sistemul de lagăre de muncă din gulagurile din epoca sovietică, pe fondul extinderii muncii în închisori pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din Rusia.