Minskul are de achitat o datorie pentru lunile martie şi aprilie ale acestui an, notează publicaţia citată. Livrările ruse constituie 10% din consumul total al acestei ţări.

"Din păcate, partenerii din Belarus nu pot respecta obligaţiile pe care şi le-au asumat şi noi nu putem livra energie electrică în pierdere. În legătură cu aceasta, am decis să întrerupem în totalitate livrările spre Belarus începând cu 22 iunie, ora 00,00", a declarat reprezentantul monopolului"Inter RAO", Anton Nazarov.

El a menţionat că Belarusul în datorează Rusiei 1,5 miliarde de ruble.

Belarusul a promis anterior că îşi va achita datoria până pe 5 iulie, informa cotidianul financiar Vedomosti.

Informaţia privind întreruperea livrărilor ruse de energie vine după ce Comunitatea Economica Euro-Asiatică (CEEA), ce regrupează şase republici ex-sovietice, a deblocat o primă tranşă de 800 de milioane de dolari dintr-un credit acordat Belarusului.

Această fostă republică sovietică, cu zece milioane de locuitori şi o economie dirijată de stat, se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la venirea la putere a lui Aleksandr Lukaşenko, cu aproape 17 ani în urmă. Ţara trebuie să facă faţă unui deficit comercial imens şi unei crize valutare.
SURSA: Agerpres