Rusia introduce pedepse cu închisoarea pentru cooperarea cu străinii

Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a decis introducerea de pedepse cu închisoarea pentru cei care cooperează cu străinii. Această decizie a fost luată în cursul zilei de miercuri, de către Parlamentul Federației Ruse.

Rusia introduce pedepse cu închisoarea pentru cooperarea cu străinii

Parlamentul rus a introdus miercuri pedepse dure cu închisoarea pentru apelurile de a acționa împotriva securității naționale și răspunderea penală pentru menținerea unei cooperări „confidențiale” cu străinii.

Apelurile publice de a acționa împotriva securității Rusiei vor fi pedepsite cu până la șapte ani de închisoare.

Stabilirea și menținerea unei cooperări „confidențiale” cu un străin sau cu o organizație internațională și sprijinirea acestora să acționeze împotriva intereselor Rusiei va fi pedepsită cu până la opt ani de închisoare.

Noua decizie pare scoasă din perioada sovietică, când contactele dintre ruși și străini erau strict monitorizate. De asemenea, legislatorii au înăsprit legislația privind trădarea de stat și spionajul. Măsurile au fost adoptate în cea de-a 133-a zi a intervenției militare a Rusiei în Ucraina.

Reprimarea disidenței a ajuns la un nivel istoric

Societatea rusă este afectată de o reprimare istorică a disidenței, care s-a intensificat de când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie.

Activiștii pentru drepturile omului se tem că noua legislație va fi folosită pentru a stinge orice urmă de disidență.

„Modificările sunt un răspuns adecvat și oportun la provocările cu care se confruntă în prezent țara noastră”, a declarat Vasily Piskarev, deputat de rang înalt, într-o declarație publicată de camera inferioară a parlamentului.

Colectarea, stocarea și transferul către inamic de informații care pot fi folosite împotriva armatei ruse va fi considerată o formă de spionaj și va fi pedepsită cu închisoare între 10 și 20 de ani.

Decizia lui Putin de a trimite trupe în Ucraina a dus la o nouă reprimare a libertății de exprimare și a presei în această țară și a declanșat un exod al jurnaliștilor ruși străini și independenți.

Criticile la adresa intervenției militare a Rusiei în Ucraina au fost practic interzise în țară, iar cuvintele „război” și „invazie” au fost scoase în afara legii.

În martie, Rusia a adoptat o lege care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de informații false menite să discrediteze forțele sale militare, scrie The Moscow Times, citând Associated France Presse.