În Republica Moldova se discută tot mai des despre unirea cu România în contextul în care mica țară ex-sovietică, cândva parte a României, a ajuns o ruină economică, coruptă și lipsită de orice garanții de securitate.
Semnale de alarmă trase de presa internațională, dar și cea locală, despre pregătirea unei invazii rusești asupra Moldovei independente, după modelul aplicat în Georgia și Ucraina, apar, după izbucnirea conflictului în Ucraina, în fiecare zi, scrie DW.com.
Postul francez de televiziune Canal+ a atenționat la sfârșitul săptămânii trecute că, după Georgia și Ucraina, "Moldova este următoarea țintă a lui Putin".
Întorși de la Chișinău, jurnaliștii francezi au constatat că în Republica Moldova s-au creat condiții ideale pentru un nou război-hibrid: Moldova este cea mai saracă țară din Europa, cei mai corupți oameni administrează țara, iar, geopolitic, populația s-a împărțit în două tabere – o parte visează să se integreze în UE, iar altă parte a rămas nostalgică după URSS.
Potrivit jurnaliștilor de la Canal+, conflictul ar putea porni din așa-numitul "orășel al victoriei" – tabăra protestatarilor pro-ruși dislocați între Președinție și Parlament. "Oficial, aceștia protestează împotriva corupției, dar e straniu că toți vorbesc rusește, Putin este idolul lor și susțin în unison că în URSS era mai bine", au constatat jurnaliștii francezi.
În condițiile creșterii tensiunii în regiune, tot mai mulți politicieni și lideri de opinie de la Chișinău readuc în discuție posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România ca soluție la multe probleme cu care se confruntă astăzi tânărul stat ex-sovietic, a cărui neutralitate militară, convenabilă Rusiei (dar nerespectată de Rusia), este proclamată prin Constituție. Rezultatele alegerilor și sondajele de opinie arată că, an de an, numărul unioniștilor în Republica Moldova crește.
"Unirea celor două state româneşti e doat o chestiune de timp. De la un timp încoace, mai cu seamă din SUA, dar şi din Europa, vin semnale că cercuri occidentale influente înclină să rezolve problema Basarabiei prin reunirea acestui teritoriu cu România", menționează publicistul Petru Bogatu.