În acest an, decanul a dat undă verde admiterii pentru programul de Executive MBA a doi dintre membrii unor familii mafiote rusești. Afirmă, mai în glumă, mai în serios, că îl îngrijorează ziua când va trebui să le dea o notă proastă.
”Școala vestică se concentrează pe cunoaștere. Noi ne concentrăm pe cum să facem lucrurile să meargă”, a afirmat Wilfried Vanhonacker, citat de ”The Economist”. Skolkovo nu-și propune să schimbe mediul de afaceri rusesc. Potrivit acestuia, circa jumătate dintre cei de la programul de MBA își înființează propriile firme, iar atunci când o fac sunt de neoprit, deoarece nimic nu-i sperie. Au văzut deja totul.
Spre deosebire de aceștia, cei ieșiți de pe băncile unităților de învățământ similare din Occident nu știu cum să reacționeze atunci când se izbesc de dificultățile generate de corupția din Rusia, potrivit decanului. Acesta povestește experiența unei americane, care a fost trimisă pentru a finaliza un proiect într-un mediu economic ”dificil”. Aceasta l-a sunat pentru a-și exprima groaza față de mediul de afaceri pe care l-a întâlnit. I-a spus să ia acea experiență ca pe o lecție practică.
Skolkovo School of Management din Moscova a fost înființată cu sprijinul direct al lui Vladimir Putin și cu donații de la marii oligarhi ruși, inclusiv de la Roman Abramovici. Deși mulți afirmă că instituția de învățământ pe care o conduce nu face altceva decât să spijine mediul corupt de afaceri al Rusiei, Vanhonacker apără școala spunând că fondurile nu vin în mare parte de la elita financiară, ci de la antreprenori simpli, și afirmă că scopul unei astfel de instituții este nu acela de a predica etica, ci de a le da cursanților abilitățile necesare pentru a fi manageri de succes, chiar dacă asta înseamnă să-i familiarizeze cu modalitățile nu tocmai legale prin care își pot netezi calea.
Rusia, mai coruptă ca Zimbabwe, Haiti și Pakistan
Transparency International clasa Rusia mult în spatele celorlalte state din BRIC din punct de vedere al răspândirii corupției. De fapt, anul trecut Rusia era percepută ca fiind chiar mai coruptă decât Zimbabwe, Haiti și Pakistan. ”Rusia are 140 de milioane de oameni care muncesc din greu și un milion de oameni care vor să fure de la ei”, a declarat, pentru Time, William Browder, directorul executiv al fondului de investiții Hermitage Capital Management.
Împotriva nivelului mare de corupție a vorbit și miliardarul Alexander Lebedev, care controlează Banca Națională de Rezervă din Moscova (NBR) și deține, printre altele, ziarul democratic, care se opune politicii lui Putin, "Novaya Gazeta", și publicațiile britanice "Independent" și "Evening Standard". Acesta a afirmat în repetate rânduri că polițiștii care i-au percheziționat sediile mai multor firme i-au cerut mită în valoare de milioane de dolari. La începutul anului Lebedev chiar i-a trimis o scrisoare lui Putin prin care cerea investigarea acestor ”lupi cu epoleți”. ”Sistemul politic din Rusia este un impediment pentru economie. Cu greu poți identifica un aspect al vieții care să nu fie dominat de corupție”, declara el cu acea ocazie.
Corupția și abuzul de putere afectează economia rusă
Înainte de recesiune, Rusia era una dintre primele economii emergente ale lumii. Între 2000 și 2007, economia creștea cu mai bine de 7% an de an. Investitorii i-au băgat atunci pe ruși alături de chinezi, indieni și brazilieni în categoria celor care vor cunoaște o explozie economică în perioada următoare, informează Time Magazine.
După recesiune, însă, Rusia cunoaște ritmuri de creștere cu mult mai mici față de colegele sale din BRIC. Neil Shearing, economist specializat pe statele emergente la firma de cercetare Capital Economics din Londra, estimează că Rusia va avea în următorii 15 ani ritmuri de creștere în jur de 3%, mult sub cele estimate pentru China și India.
Potrivit ultimelor prognoze realizate de Fondul Monetar Internațional (FMI), care vin să corecteze estimările lansate în vară, Rusia lui Vladimir Putin și Dmitri Medvedev va cunoaște un avans economic de 4,3% în acest an și de 4,1% în 2012.
China va avea în continuare o creștere economică de peste 9% și în acest an, respectiv 9,5%. În iunie, Fondul estima creşteri de 9,6% pentru China în acest an şi de 9,5% în anul următor. O creștere economică accelerată va avea și India, chiar dacă FMI și-a redus așteptările. Economia Indiei va avansa cu 7,8% în acest an şi cu 7,5% în 2012.
Brazilia este, potrivit FMI, singurul stat din grupul BRIC care va avea creșteri economice de sub 4% atât în 2011, cât și în 2012, respectiv 3,8% şi 3,6%.