Rusia își sporește pretențiile de securitate față de Occident

Principalele reguli ale doctrinei Rusiei legate de sfera sa de influență – inclusiv pretenția de a avea un drept de veto în privința politicii externe și de securitate din alte țări – au fost respinse în repetate rânduri de oficialii NATO, ele fiind considerate din start ca inacceptabile. Un înalt oficial al Administrației Biden a calificat unele pretenții ale Rusiei drept “inacceptabile” pentru Washington și a spus că “Moscova știe asta”, scrie washingtonpost.com

Dar ultimul anunț al Kremlinului a scos în evidență escaladarea acestei confruntări cu Occidentul pe tema Ucrainei, țară pe care Rusia o consideră ca fiind înscrisă pe orbita sa politică. Anunțul a stârnit îngrijorări și printre analiști, ei spunând că Moscova înaintează aceste cereri știind că Statele Unite nu le vor accepta, căutând să transmită un mesaj pe plan intern și creând pretextul unor posibile operațiuni militare împotriva Ucrainei din momentul când aceste cereri ar fi respinse.

Rusia a publicat două liste cu pretenții

Rusia a publicat două liste cu pretenții – adresate atât Washingtonului, cât și NATO – celor din NATO cerându-le să-și retragă infrastructura militară instalată în țările est-europene începând din 1997 și încercând astfel efectiv să elimine consecințele dezmembrării Uniunii Sovieticei din 1991, un eveniment care a făcut ca Rusia să rămână slăbită ani în șir.

Cererile adresate NATO caută totodată să împiedice alianța să continue orice operațiune militară din afara teritoriului său în Europa de Est, în Asia Centrală, precum și în Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Vineri, în decursul unei întâlniri avute cu o serie de jurnaliști, un înalt oficial din Administrația Biden a spus că nu este nimerit ca negocierile să se poarte în public. Oficialul a mai spus că Statele Unite nu vor face niciun compromis în privința unor principii-cheie pe care se bazează securitatea europeană, inclusiv “dreptul tuturor țărilor de a-și hotărî propriul viitor și propria politică externă fără vreo influență din afară”.

“Există niște lucruri în acele documente despre care Rusia știe că vor fi de neacceptat. “Știți și dvs. că ei știu asta”, a mai spus oficialul, el dorind să își păstreze anonimatul dat fiind subiectul delicat în discuție. “Dar există alte lucuri pe care noi suntem pregătiți să le examinăm și care merită discutate”.

Oficialul nu a oferit detalii despre problemele care ar putea fi negociate, dar cele legate de amplasarea armamentului și de manevrele militare au făcut parte și din tratativele anterioare dintre Washington și Moscova.

Comasarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei a dat alarma în Occident, existând temerea că președintele Vladimir Putin ar putea pune la cale un nou atac împotriva țării vecine, unde forțele Kievului s-au luptat cu separatiștii sprijiniți de ruși începând din 2014, iar conflictul s-a soldat cu aproximativ 14.000 de morți. Rusia neagă că ar intenționa să treacă frontiera, dar s-a folosit de această criză ca să-și impună pretenția ca Ucraina să rămână în afara NATO.

Vineri, cu ocazia unei ședințe a Consiliului pentru Politică Externă, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că părerea guvernului SUA rămâne aceea că Putin nu s-a hotărât încă dacă să invadeze sau nu Ucraina. El a spus că analiza serviciilor de informații ale SUA dă de înțeles că, totuși, pregătirile Rusiei în vederea unei asemenea invazii sunt “bine confirmate’.

“Rusia și-a expus îngrijorarea legată de activitatea SUA și a NATO. Noi ne vom exprima îngrijorarea față de niște demersuri ale Rusiei care, în opinia noastră, ne afectează interesele și principiile”, a spus Sullivan. “Este o bază de reciprocitate de la care noi vom porni orice dialog. În anumite privințe, putem progresa, dar în alte privințe nu vom putea decât să ne exprimăm dezacordul”.

În cursul videoconferinței de săptămâna  trecută, președintele Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia va avea de suportat noi sancțiuni în cazul unei ofensive militare împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană discută și ea noi sancțiuni dacă Rusia invadează Ucraina.

Acordul pe care Rusia urmărește să-l încheie cu Statele Unite

Acordul pe care Rusia urmărește să-l încheie cu Statele Unite – și care cu siguranță va fi respins de Washington – ar slăbi mult Ucraina, silind-o să renunțe la aspirațiile sale de a deveni membră NATO și rupând Kievul de orice ajutor militar din partea SUA.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Rîbakov, a scos în evidență presiunile Moscovei, pledând pentru demersuri urgente în vederea unei începeri imediate ale tratativelor.

“Dinspre partea cealaltă, nu există nici măcar dorința de a intra în negocieri, dar să vedem ce-o să se mai întâmple”, a spus el.

Vineri, la Kiev, într-un interviu acordat ziarului The Washington Post, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a întrebat de ce Rusia și-a expus în public propunerile.

“Oare înțelege că aceste inițiative nu sunt fezabile și, în consecință, rușii nu se așteaptă la o reacție pozitivă din partea Statelor Unite sau vor doar să transforme aceste negocieri într-o campanie de imagine?“, a întrebat Kuleba.

El a adăugat că eforturile Rusiei de a-i dicta Ucrainei relațiile sale cu puterile occidentale “nici nu intră în discuție”, el așteptându-se ca NATO și Statele Unite să le respingă pur și simplu. “Vreau să spun că ideea însăși este jenantă”, a adăugat el. “Așa că eu cred că, în principiu, nici Statele Unite și nici NATO nu o vor accepta”.

Înaltul oficial al Administrației Biden a spus că Statele Unite sunt pregătite să intre în tratative și discută cu aliații cadrul cel mai bun pentru negocierile pe tema lungii liste a Rusiei cu pretenții. Statele Unite plănuiesc ca, în cursul săptămânii viitoare, să transmită Moscovei o propunere mai concretă legată de acest proces, a mai spus același oficial.

Cum tratativele diplomatice sunt încă în curs, ele ar avea o mai mare șansă de reușită dacă Rusia detensionează situația de la frontiera cu Ucraina, a mai spus Sullivan.

”E foarte greu să-ți imaginezi acordurile dacă noi continuăm să asistăm la un nou ciclu de escaladare”, a conchis Sullivan.

La începutul săptămânii, Rusia a trimis Statelor Unite un nou proiect de acord pe teme de securitate, care ar exclude posibilitatea ca Washingtonul să mai mobilizeze armament și forțe militare în afara teritoriului său, “unde o asemenea mobilizare ar fi considerată de partea adversă drept o amenințare la securitatea sa națională”. Washingtonului i se cere să refuze să primească în alianță (NATO) state care anterior au făcut parte din URSS, printre ele numărându-se Ucraina și Georgia.

Proiectul de acord cere totodată ca Statele Unite să nu-și mai stabilească baze militare pe teritoriul fostelor state sovietice care nu fac parte din NATO și “nici să le folosească infrastructura pentru activități militare sau să aibă cu ele relații bilaterale de cooperare militară”.

Asta ar exclude orice negocieri ale Washingtonului cu țări din Asia Centrală pe tema stabilirii unor baze americane în regiune pentru a contracara grupările Statului Islamic din Afganistan.

“Nu stabilim niciun termen-limită. Îi invităm să înceapă negocieri fără întârziere și fără blocaje”, a spus Rîbakov.

“Sperăm ca președintele Putin să profite de această șansă diplomatică, ținând totodată cont de interesele propriului său popor”, a adăugat înaltul oficial al Administrației Biden.