Rusia îşi va consolida apărarea aeriană pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO, a anunțat un comandant al Forţelor Aerospaţiale ale Federației Ruse. Iată ce planuri are Kremlinul.
Rusia îşi va consolida apărarea aeriană din cauza aderării Finlandei la NATO
General-locotenentul Andrei Demin, adjunctul comandantului-şef al Forţelor Aerospaţiale ale Federației Ruse, a anunțat că țara sa intenţionează să îşi consolideze forţele de apărare aeriană pentru a ține cont de noua experienţă dobândită pe câmpul de luptă din Ucraina şi pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO.
„În aceste condiţii, forţele de apărare aeriană lucrează la aspecte ce ţin de protejarea frontierei de stat din nord-vestul ţării, în conformitate cu nivelul crescut al ameninţărilor”, a declarat oficialul rus în cadrul unui interviu acordat pentru „Krasnaia Zvezda” (un ziar lansat de Ministerul Apărării din Rusia).
Potrivit spuselor sale, forţele ruse de apărare aeriană s-au confruntat cu o serie de provocări în faţa atacurilor soldaților ucraineni. Rusia a adăugat deja peste 50 de staţii radar mobile şi avioane de avertizare timpurie şi control A-50 care patrulează 24 de ore pe zi, și-a consolidat instalaţiile de rachete şi sistemele antiaeriene din regiunile situate în apropiere de Ucraina, în regiunile ucrainene aflate sub controlul Kremlinului a înfiinţate unităţi de apărare aeriană pentru a apăra instalaţiile-cheie și a accelerat producţia sistemului antidronă RLK-MC.
„Reformele sunt fără îndoială planificate şi vor fi puse în aplicare. Scopul schimbărilor viitoare este dezvoltarea forţelor armate, care vizează îmbunătăţirea sistemului de apărare aeriană al Federaţiei Ruse”, a explicat general-locotenentul Andrei Demin.
Rusia își va consolida potențialul militar la granița sa de vest și de nord-vest
De altfel, ministrul-adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Aleksandr Gruşko, a anunțat că țara sa va răspunde la aderarea Finlandei la NATO prin consolidarea potenţialului său militar la graniţa sa de vest şi de nord-vest.
„În cazul în care forţe şi mijloace ale altor ţări NATO vor fi desfăşurate în Finlanda, vor fi luate măsuri suplimentare pentru a se asigura securitatea militară a Rusiei”, a avertizat oficialul rus.
Extinderea NATO periclitează securitatea Rusiei
Cu câteva zile în urmă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit despre aderarea Finlandei la NATO, în condițiile în care Finlanda are cea mai lungă frontieră cu Rusia dintre toate statele europene, respectiv: 1.340 de kilometri lungime.
„Este o nouă agravare a situaţiei. Extinderea NATO este o atingere la securitatea noastră şi la interesele naţionale ruse.Exact aşa o vedem noi! Asta ne constrânge să adoptăm contramăsuri pentru a ne asigura securitatea. Moscova va acţiona în funcţie de modul în care NATO va exploata teritoriul finlandez şi dacă îşi va desfăşura infrastructura în apropierea frontierei ruse.
Vom urmări atent ce se petrece în Finlanda, modul în care aceasta ne ameninţă. Măsurile vor fi luate în funcţie de aceasta. Armata noastră va reacţiona în timp util”, a declarat, marțea trecută, Dmitri Peskov, precizând că vor fi luate măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei la nivel tactic şi strategic.
Referitor la natura acestor măsuri de securitate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a limitat la a spune că „vor fi cele considerate necesare” de Guvernul Moscova, relatează agenția de presă AFP. Potrivit sursei citate anterior, decizia Finlandei de a adera la NATO, după decenii de neutralitate, reprezintă un regres pentru Rusia.
„Situaţia cu Finlanda este radical diferită de cea cu Ucraina. Finlanda nu a devenit niciodată anti-Rusia şi noi nu am avut nicio dispută cu ea. Aderarea sa la NATO nu va putea decât să afecteze natura relaţiilor noastre, căci Alianţa este o organizaţie neprietenoasă, ostilă în mai multe privinţe faţă de Rusia”, a adăugat Dmitri Peskov.