Ministerul Finanțelor din Rusia a transmis recent că își va rambursa datoria externă în ruble. Anunțul a venit după ce SUA au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să-și plătească datoriile în dolari.
Rusia își va plăti datoria externă în ruble. Moscova spune că onorarea datoriei externe în dolari a devenit imposibilă
Așadar, autoritățile ruse au subliniat că onorarea datoriei externe în dolari a devenit imposibilă din cauza refuzului de a prelungi licența care permitea acest lucru. Astfel, rambursările vor fi realizate în deviza rusă, cu posibilitatea convertirii, apoi, în deviza originală.
„Dat fiind că refuzul de a prelungi această licenţă, face imposibilă continuarea onorării datoriei externe în dolari, rambursările se vor face în deviza rusă, cu posibilitatea convertirii, apoi, în deviza originală, prin intermediul National Settlement Depository, care va servi ca agent plătitor”, a transmis Ministerul Finanțelor din Rusia într-un comunicat.
Rusia are parte de lovituri pe bandă rulantă
În altă ordine de idei, Rusia a pierdut o nouă rută de livrare a gazelor sale către Uniunea Europeană. Mai exact, Guvernul de la Varșovia a decis în final să încheie înainte de termen contractul pentru livrări de gaze ruseşti, potrivit publicației poloneze Warsaw Voice.
Totodată, autoritățile din Polonia au mai decis și încheierea acordului privind construirea de sisteme de gazoducte pentru tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul Poloniei.
După decizia luată, premierul polonez a lansat critici dure la adresa lui Vladimir Putin. Acesta susține că liderul de la Moscova nu face altceva decât să transforme toate ”recoltele ucrainene” într-o armă de șantaj pentru restul lumii.
Într-un interviu acordat pentru BBC, Mateusz Morawiecki a declarat că Putin repetă acțiunile lui Stalin din 1933. În același timp, el a mai adăugat că liderul de la Moscova ar fi “fericit” cu un război comercial între Marea Britanie și UE din cauza acordului Brexit pentru Irlanda de Nord.
În condițiile în care Ucraina nu mai poate exporta cereale, acest lucru a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente. În acest sens, premierul polonez a vorbit despre perspectiva foametei în țările care depind de exporturile de cereale.
„Acest lucru face parte din strategia lui Putin pentru a crea efecte în lanț în Africa de Nord și valuri uriașe de migrație”, a spus el. Aceeași idee a fost susținută și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat delegaților de la Davos că Rusia se folosește de “foamete și de cereale pentru a-și exercita puterea”.