Rusia a avertizat marţi Occidentul că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ruseşti, care conform acestei înţelegeri trebuie să se desfăşoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Moscova, avertisment privind acordul pentru exportul de cereale

”Doresc să subliniez că acordurile convenite la Istanbul sunt un pachet. Prin urmare, avertizăm împotriva oricărei încercări de a complica sau de a nu respecta a doua parte a pachetului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Ea a făcut astfel referire la partea a doua acordului convenit de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU, ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale, astfel încât şi Moscova să-şi poată relua exporturile de cereale şi îngrăşăminte. Prima parte a acordului se referă la înlăturarea blocadei ruseşti care a împiedicat exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu, iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea împiedicate, ca urmare a suspendării schimburilor bancare şi financiare, rezultată din aceste sancţiuni.

”Pentru o soluţionare completă a problemei alimentare este necesar ca statele occidentale să garanteze condiţiile de acces pentru îngrăşămintele şi alimentele ruse pe piaţa internaţională, adică să fie ridicate obstacolele financiare şi logistice create de sancţiunile lor”, a precizat Zaharova.

O primă navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a plecat luni din portul ucrainean Odesa, cu destinaţia Liban.

Libanul eliberează o navă acuzată că transporta cereale furate din Ucraina

Menționăm că, Libanul a autorizat marţi eliberarea unei nave sub pavilion sirian reţinute sâmbătă în urma unei sesizări a ambasadei Ucrainei la Beirut, conform căreia nava transportă făină şi orz furate de trupele ruse din Ucraina.

Un responsabil judiciar libanez a declarat că investigaţiile desfăşurate nu au permis stabilirea faptului că mărfurile transportate au fost furate, iar procurorul a constatat că acestea aparţin unui comerciant sirian.

”Investigaţiile preliminare nu au relevat existenţa unei infracţiuni penale sau că mărfurile au fost furate”, a motivat oficialul ce s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Ambasada Ucrainei în Liban sesizase autorităţile acestei ţări în legătură cu faptul că cerealele aflate la bordul respectivei nave au fost încărcare într-o regiune ucraineană ocupată de trupele ruse.