Rusia le-ar fi acordat azil lui Bashar al-Assad şi familiei sale

„Assad şi membrii familiei sale au sosit la Moscova. Rusia, din motive umanitare, le-a acordat azil”, a declarat sursa pentru agenţiile de presă de stat TASS şi Ria Novosti.

După căderea Damascului, rebelii conduși de islamiști radicali au declarat dimineața, la televiziunea de stat, sfârșitul regimului Assad. Liderul acestora, Abu Mohammad al-Julani, a susținut un discurs din fața celebrei moschei Umayyad, în care a criticat „corupția” și „sectarismul” regimului căzut.

După ce s-a raportat că Assad a fugit din Damasc înainte ca rebelii să ajungă în oraș în această dimineață, locația sa rămâne necunoscută, conform news.sky.com.

Rusia, un aliat apropiat al regimului Assad, a confirmat că liderul sirian a părăsit Siria, dar nu a dezvăluit locul în care se află sau dacă Moscova i-a oferit adăpost.

Rebelii au declarat Damascul „capitală liberă” după retragerea forțelor guvernamentale.

Lina Sinjab, BBC: ”Trag focuri de armă în aer, de bucurie. Oamenii sărbătoresc. Este momentul când atât rebelii cât și oamenii obișnuiți sărbătoresc împreună.”

Rebelii au luat cu asalt ambasada iraniană din Damasc

Mulțimea a pătruns în palatul prezidențial și în reședința privată, la câteva ore după ce Bashar al-Assad a fugit cu avionul într-o direcție necunoscută.

Un post de televiziune de stat a anunțat că ambasada iraniană a fost atacată de persoane necunoscute, prezentând imagini care, potrivit surselor, provin din complexul diplomatic, iar acestea au fost distribuite prin diverse rețele, informează AFP, conform Times of Israel.

„Persoane necunoscute au atacat ambasada iraniană, după cum puteți vedea în aceste imagini distribuite de diferite rețele”, a declarat un post de televiziune de stat, arătând imagini de la Al Arabiya, despre care se spune că ar fi din complexul diplomatic, relatează AFP, conform Times of Israel.

Un fotograf AFP a observat birouri vandalizate, cu geamuri sparte pe podea și mobilier distrus în clădirea situată în zona de lux Mazzeh din Damasc, unde se află și alte ambasade și birouri ale Națiunilor Unite. Potrivit acestuia, oamenii încărcau obiecte furate în camioane.

Dulapurile și sertarele erau lăsate deschise, iar hârtii, dosare și alte obiecte, inclusiv steaguri iraniene și siriene, erau împrăștiate pe podea în întreaga clădire.

Un seif era plasat în mijlocul unei camere, iar podeaua din gresie era acoperită cu afișe distruse, inclusiv imagini cu fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, și cu actualul lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit observării fotografului AFP.

După 30 de ani de conducere a lui Hafez al-Assad (din 1970), iar ulterior a fiului său, Bashar al-Assad, la putere din 2000, regimul a căzut.

Deși Siria a fost devastată de un război civil de 13 ani, regimul Assad s-a prăbușit într-o săptămână, în urma unei ofensive rapide a forțelor rebele.