Rusia lovește total Ucraina. Criza energetică este acut resimțită și de Republica Moldova

Într-o analiză publicată pe site-ul agenției de presă IPN și scrisă de către Dionis Cenușa se arată că stabilitate regională și securitate energetică vor rămâne, pentru Ucraina și Republica Moldova, într-o situație complicată, care va depinde atăt de severitatea iernii, cât și de gravitatea efectelor produse de  deciziile Moscovei de a folosi energia drept instrument în actualul context.

Uniunea Europeană ar trebui să-și asigure propria securitate energetică, însă nu trebuie să închidă ochii la problemele energetice din Ucraina și Republica Moldova deoarece securitatea acestor două țări reprezintă o responsabilitate împărțită cu blocul comunitar, având în vedere că cele două state sunt noile candidate la Parteneriatul Estic.

Rusia vrea să paralizeze economia ucraineană

Toată atenția Ucrainei s-a îndreptat către restabilirea controlului asupra teritoriilor ocupate de ruși în Herson, în timp ce Federația Rusă a lovit mai multe instalații electrice cu scopul de a paraliza economia ucraineană, mai arată sursa anterior citată, adăugând că armata rusă dorește ca resursele oricum limitate ale Ucrainei să fie din ce în ce mai puține.

Autoritățile de la Kiev deja au început testarea condițiilor tehnice pentru importul de energie din Slovacia, temându-se de o posibilă pierde a capacității de producție a electricității cu 30-40%.

Ucraina va fi dependentă de electricitatea europeană, însă acest lucru se va vedea în tarifele pe care consumatorii finali trebuie să le plătească și în mediul de afaceri. Prețurile de pe piața spot, care pot varia între 145 MWh Slovacia și 166 MWh România, vor afecta inflația, estimată la peste 30% până la finalul acestui an.

Începând din luna noiembrie, sistemul energetic ucrainean este pus în dificultate deoarece Moscova poate oricând să întrerupă ultimele livrări de gaze prin intermediul sistemului gazier din Ucraina. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci impactul negativ asupra Ucrainei ar putea fi mult mai mare.

Acțiunile Federației Ruse au efecte negative și asupra Republicii Moldova

Atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei au efecte negative și pentru Republica Moldova. Până în luna octombrie, țara condusă de Maia Sandu avea aproape 30% import de energie electrică din Ucraina, însă acest lucru a fost întrerupt la data de 11 octombrie. Pentru a acoperi deficitul de electricitate, Republica Moldova a solicitat ajutorul României.

Criza energetică se simte mult mai mai acut pentru Republica Moldova deoarece țara are o dependență dublă față de Moscova, fiind vorba despre gazul rusesc și energia produsă pe bază de gaz rusesc în regiunea separatistă Transnistria.

Gazprom a redus livrările de gaz cu 30%, motiv pentru care regiunea separatistă a diminuat producerea de electricitate. Astfel, administrația de la Tiraspol a anunțat că furnizarea de electricitate va fi redusă cu până la 27% pentru restul Moldovei.

Gazprom a confirmat livrările pe tru luna noiembrie, însă există temeri cu privire la o posibilă decizie a Federației Ruse de a nu mai respecta contractul de 821.5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, un preț mult mai mic decât cel oferit de către piața europeană – 1.200 de euro pentru aceeași cantitate.