Ce este mai rău însă, abia începe. Europa, SUA, dar și Japonia au impus un set de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, iar acest lucru ar putea afecta economia țării mai mult decât se aștepta oricine.

Rusia ar putea fi afectată de criză pentru cel puţin 3 ani

Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de omul de afaceri rus Oleg Deripaska. Acesta susține că întreaga criză din economia rusă pe fundalul situației din jurul Ucrainei și noilor sancțiuni occidentale ar putea dura aproximativ trei ani.

Totodată, el a subliniat faptul că aceasta este cea mai gravă criză de până acum, precizând că cea din 1998 nu se poate compara cu aceasta.

„Criza este de cel puțin trei ani. Este cea mai gravă – înmulțiți criza din 1998 cu trei”, a spus el, joi, la o sesiune plenară a Forumului Economic de la Krasnoyarsk.

Pe de altă parte, oligargul rus caută soluții. El susține că va găsi în final o ieșire din această situație, mai ales dacă ținem cont de experiența acumulată de țară, informează TASS.

În același timp, Deripaska a lansat și un apel la înțelegere. Mai exact, acesta a subliniat necesitatea de a sprijini populația țării, care, în opinia sa, „nu este de vină pentru nimic”.

Rusia va trece peste sancțiuni?

De menționat este faptul că, reacția oligarhului rus vine în contextul în care, de la finalul lunii februarie, odată cu ordinul venit pentru invadarea Ucrainei, Rusia s-a confruntat cu un val de sancțiuni internaționale.

SUA și Ue sunt cele care au impus sancțiuni împotriva sistemului bancar rus. Totodată, o serie de bănci, inclusiv VTB, Otkritie și Promsvyazbank, au fost deconectate de la sistemul SWIFT. În plus, sancțiunile au afectat datoria publică și operațiunile Băncii Centrale a Federației Ruse.

Japonia s-a implicat și ea activ în acest proces. Sancțiunile impuse includ interzicerea emiterii de obligaţiuni ruseşti în Japonia şi îngheţarea activelor anumitor persoane din Rusia, precum şi restricţionarea călătoriilor în Japonia, a declarat premierul Fumio Kishida.

„Acţiunile Rusiei aduc foarte clar atingere suveranităţii Ucrainei şi contravin dreptului internaţional. Criticăm încă o dată aceste acţiuni şi îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuţii diplomatice”, a spus el.

Totodată, în urmă cu câteva zile, oficialul japonez declara că situația va fi monitorizată în continuare. „Situaţia rămâne destul de tensionată şi vom continua să o monitorizăm îndeaproape”, a spus acesta.