Se înmulţesc sancţiunile impuse Rusiei!

Mastercard şi VISA fac front comun împotriva Rusiei

Compania Mastercard a anunţat că a blocat mai multe instituţii financiare din reţeaua sa de plăţi, în urma deciziilor de sancţionare luate împotriva Federaţiei Ruse.

“Mastercard va continua să coopereze cu autoritățile de reglementare pentru a respecta pe deplin obligațiile de conformitate”, este mesajul transmis prin intermediul unui comunicat de presă, potrivit agenţiei Reuters.

Şi compania VISA a anunţat decizii similare, transmiţând că respectă sancţiunile impuse Rusiei.

În plus, cei de la VISA afirmă că se vor conforma şi eventualelor sancțiuni suplimentare ce ar putea fi aplicate împotriva Moscovei în perioada următoare.

România nu ar trebui să fie afectată de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei

Din fericire, specialiştii spun că România nu va fi afectată de sancţiunile dure impuse Rusiei.

România are o expunere destul de limitată a comerțului exterior față de Ucraina și Rusia, afirmă Nagy Bálint Zsolt, conferențiar la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB din Cluj. Proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, derulat de universitate, arată că România se află aproximativ la mijlocul clasamentului european în ceea ce privește ponderea Rusiei în comerțul exterior al țării, scrie economedia.ro.

Banca Naţională a României confirmă şi ea, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu, că impactul deconectării Rusiei de la sistemul SWIFT va fi minim asupra ţării noastre.

“Sistemul bancar românesc are o relaționare foarte slabă cu cel rusesc, cu expuneri minime în zonă. În consecință nu se întrevăd consecințe semnificative pentru sistemul nostru bancar”, afirmă Dan Suciu.

“Nu avem nicio bancă rusească în sistem. Și comerț facem extrem de puțin. Doar gaz importăm.

Nu văd impact economic pe România din relațiile cu Rusia, din fericire nu avem relații”, spune un economist român, sub protecţia anonimatului.

În schimb, România se va retrage din Banca Internaţională de Investiţii, cunoscută drept „banca lui Putin”. Această instituţie financiară a avut sediul la Moscova, iar apoi acesta a fost mutat la Budapesta.