Rusia doreste sa isi extinda capacitatea de control asupra resurselor energetice din zona Marii Caspice. Unul dintre pasii pe care ii va face este preluarea participatiunii de 7% din Caspian Pipeline Consortium, pe care o detine in prezent Omanul. Adjunctul ministului Energiei din Rusia, Stanislav Svetlitski a declarat ca „am acceptat propunerea de a cumparat cele sapte procente si am trimis confirmarea noastra catre statul Oman”.

Compania Caspian Pipeline COnsortium se ocupa de transportrea petrolului din Rusia si Kazahstan spre un terminal de la Marea Neagra. A fost creata in octombrie 2001 si are o capacitate de 30 milioane tone anual, care, in conditiile consumului actual, se asteapta sa se dubleze pana in 2012. Oman s-a decis sa se retraga din actionariat, trimitand mai intai celor doua state care mai detin actiuni cate o cerere. Rusia detinea 24% iar Kazahstanul 19%. Prima care s-a oferit imediat a fost Rusia, stiind ca si Kazahstanul avea de gand sa cumpere, exprimandu-si in trecut aceasta intentie.

Daca va dori sa detina un procent cat mai mare, ar mai avea de cumparat di actiuni de la restul actionariatului, care este format din: Chevron Caspian Pipeline Consortium Co. (15%), LUKARCO (12,5%). Rosneft-Shell Caspian Ventures Ltd. (7,5%), Mobil Caspian Pipeline Co. (7,5%), BG Overseas Holding Ltd. (2%), Agip International (2%), Kazakhstan Pipeline Ventures (1,75%) si Oryx Caspian Pipeline (1,75%).