Serviciul secret militar ucrainean spune că Marea Neagră ar putea deveni un nou teatru de operațiuni. Potrivit specialiștilor ucraineni, Rusia este îngrijorată de accesul Ucrainei în zona respectivă.

Marea Neagră ar putea deveni un nou teatru de operațiuni

Conform unui raport GUR, publicat pe 31 decembrie, conducerea rusă folosește evaluări pentru a planifica „lupte ulterioare și acțiuni speciale în cadrul războiului”.

„Conducerea militară şi politică a statului agresor folosește aceste evaluări pentru a planifica lupte ulterioare și acțiuni speciale în cadrul războiului împotriva Ucrainei”, arată raportul GUR.

Serviciul secret militar ucrainean spune și că autoritățile din Rusia sunt de părere că accesul Ucrainei la Marea Neagră reprezintă o amenințare.

„Aprobarea vectorului pro-occidental al dezvoltării Ucrainei și menţinerea accesului statului nostru la Marea Neagră este evaluată de Moscova ca o amenințare, care, în viitor, ar putea duce la ‘probleme mult mai mari’. De asemenea, Kremlinul caracterizează dezgustul și disprețul societăţii ucrainene față de Rusia drept un pericol special.

Prin urmare, Kremlinul consideră că este esențial ca ucrainenii vorbitori de limbă rusă să înceapă să treacă la limba lor maternă.

Pentru a ‘atrage’, din nou, foști susținători ai Rusiei din rândul ucrainenilor, ‘strategii’ moscoviți notează necesitatea de a prezenta ‘o imagine a viitorului ucrainenilor în diferite scenarii ale ‘operaţiunii militare speciale’, deşi Kremlinul nu precizează detaliile planurilor”, a subliniat GUR.

Direcţia a susținut și că liderii din Rusia sunt convinși de necesitatea „epurărilor în forță și a unei schimbări radicale a elitei” pe teritoriul Ucrainei.

Marea Neagra
SURSA FOTO: Dreamstime

Este posibil ca Moscova să-și intensifice politicile interne represive

Raportul arată și că un război de durată în Ucraina ar putea duce la destabilizare în interiorul Rusiei, în opinia Kremlinului. În acest context, este posibil ca Moscova să-și intensifice politicile interne represive în cursul anului 2024.

În altă ordine de idei, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat chiar la finalul anului trecut că a avut loc un atac periculos. Acesta ar fi avut loc aproape de granița cu Ucraina.

Este vorba despre orașul rusesc Belgorod, situat aproape de frontieră. În urma incidentului, 14 persoane și-au pierdut viața și 108 au fost rănite.

Ministerul rus a spus că atacul nu va trece nepedepsit. Acest eveniment a avut loc la o zi după ce Moscova a efectuat cel mai extins atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului. Acesta s-a soldat cu moartea a 39 de persoane, conform unui bilanț.

Dmitri Peskov spunea că liderul de la Kremlin a aflat despre atacuri, potrivit informațiilor publicate de presa rusă.

Atacurile ucrainene s-au concentrat asupra centrului orașului Belgorod, a scris presa rusă. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că o zonă rezidențială a fost afectată. Totodată, i-a îndemnat pe locuitori să se refugieze în adăposturile antiaeriene.

Fotografii publicate de agenția de stat RIA au prezentat cel puțin trei vehicule în flăcări. Simultan, alte imagini distribuite pe internet arătau fum negru în creștere deasupra orașului.