Rusia masează trupe chiar lângă România! Țara noastră este foarte aproape de noul butoi cu pulbere al Europei.
Conflictul dintre Kiev și Moscova riscă să escaladeze, iar România, ca membră a NATO, ar putea fi implicată.
Rusia masează trupe chiar lângă România!
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul „neclintit” al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina, notează AFP.
„Urmărim cu profundă îngrijorare activitatea militară rusă în jurul Ucrainei”, a postat pe Twitter Josep Borrell după o conversaţie la telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba.
„Sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el.
Federația Rusă nu a negat
Josep Borrell a făcut cunoscut că va discuta cu şeful diplomaţiei de la Kiev şi cu miniştrii de externe din cele 27 de ţări ale UE în cursul unei reuniuni în aprilie.
Ucraina a acuzat Rusia în această săptămână că masează trupe la graniţele sale nordice şi estice, precum şi în Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014.
Kremlinul nu a negat recentele mişcări de trupe, dar a insistat că „nu ameninţă pe nimeni”.
Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 13.000 de morţi din 2014, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Liderii occidentali – inclusiv noul preşedinte american Joe Biden – au declarat că se află alături de Ucraina, potrivit AFP.
Probleme după colapsul URSS
Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a, prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman.
În 1991, după colapsul URSS şi apariţia unei Ucraine independente, Turcia nu a revendicat Crimeea, ci doar a cerut ca drepturile tătarilor din Crimeea, care locuiau acolo ca minoritate, să fie respectate.
Rusia condusă de Vladimir Putin a organizat un referendum, în urma căruia Crimeea a trecut de sub controlul Ucrainei direct sub cel al Rusiei, fără a fi independentă măcar o clipă.
Dacă pe vremea Imperiului Țarist, peste 60% din populația din Crimeea era de origine tătară, în urma deportărilor în Siberia și aducerea în zonă de populații ruse și evreiești, demografia peninsulei s-a schimbat radical.
În zilele noastre, statisticile arată că populația tătară din Crimeea, acum este de doar 16 procente.