Rusia mută arme nucleare în Belarus. Dmitri Peskov: Occidentul optează pentru o reacţie isterică

Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului

SURSA FOTO: Twitter

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a criticat în termeni duri reacţia Occidentului la anunţul recent privind mutarea unor arme nucleare tactice din Rusia în Belarus. El a subliniat că nimeni nu pare deranjat de faptul că americanii au făcut deja acelaşi lucru în Europa.

Noi contre între Rusia şi Occident!

Moscova acuză Occidentul că se comportă isteric pe subiectul armelor nucleare tactice din Belarus

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reacţia ţărilor occidentale la amplasarea de către Moscova a armelor nucleare tactice în Belarus este una „isterică”.

Peskov a reamintit că Statele Unite are multe arme nucleare staţionate în Europa, în jurul Rusiei.

„Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale de la Moscova.

Rusia nu face decât să răspundă la mutările NATO

Anterior, Dmitri Peskov explica faptul că desfăşurarea acestor arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns al extinderii continue a NATO.

„Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, spunea Peskov joi, 6 aprilie.

Rusia este aşadar forţată să ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea, a adăugat omul lui Vladimir Putin.

Tot el mai afirma că Rusia va lua măsuri de reechilibrare a sistemului său de securitate în urma aderării Finlandei la NATO.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov a explicat că răspunsul Rusiei nu va fi neapărat imediat, fiind vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”.

Oficialii din Belarus nu se aşteaptă ca aceste arme nucleare să fie folosite în mod real

Cât priveşte Belarus, Aleksandr Volfovici, secretarul Consiliului de Securitate din această ţară, a exclus folosirea armelor nucleare tactice.

„Importantă nu este cantitatea, importantă este calitatea şi a şti să le foloseşti. Şi noi ştim ce avem de făcut… (Dar) nu cred că vom ajunge să le folosim”, a declarat Volfovici, potrivit Belta.

Armele nucleare, fie ele tactice sau strategice, sunt menite să descurajeze şi să „garanteze securitatea Rusiei şi a Belarusului”, a mai indicat oficialul din Belarus.

Decizia privind termenele exacte de desfăşurare ale acestor arme nucleare vor fi luate de către Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, preşedinţii Federaţiei Ruse şi Belarusului, a mai precizat Aleksandr Volfovici.