Luni, președintele Maia Sandu a spus că Rusia vrea să recurgă la sabotori străini cu scopul de a înlătura actuala conducere a Republicii Moldova, astfel împiedicând-o să adere la Uniunea Europeană și folosind-o în războiul contra Ucrainei.

„Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”, a transmis Ministerul rus de Externe printr-un comunicat.

Rusia acuză Ucraina că încearcă că amplifice tensiunile

La rândul său, Rusia a acuzat Ucraina că încearcă să amplifice tensiunile dintre Moscova și Chișinău, și a afirmat despre Kiev că încearcă să atragă Republica Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus săptămâna trecută că țara sa a descoperit un plan al serviciilor de informaţii ruse pentru „distrugerea Moldovei”, relatează Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat marți că autoritățile moldovene au confirmat „această informaţie falsă cu scopul de a utiliza mitul ameninţării ruse pentru a distrage atenţia cetăţenilor ţării de la problemele interne provocate înainte de toate de eşecul politicii social-economice a actualei administraţii şi pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi oponenţilor politici”.

„Respingem categoric insinuările privind presupusa intenţie a Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova”, a adăugat aceasta, îndemnând Republica Moldova să nu cedeze provocărilor, să se gândească la interesele cetățenilor săi și să își dea seama de „marile avantaje pe care le presupune o relaţie stabilă şi amicală cu Rusia”.

Declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu

Vă reamintim că luni, 13 februarie, președintele Maia Sandu a vorbit despre un plan violent al Rusiei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Ea a confirmat declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind securitatea din regiune.

„Declarațiile președintelui ucrainean Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre.

În octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.”, a declarat aceasta.