În cadrul conferinței Flame Gas and GNL de la Amsterdam, Elena Burmistrova, directorul pentru exporturi al Gazprom, a spus că, spre deosebire de contractele spot şi pe termen scurt, contractele pe termen lung, legate de petrol, cu condiţii take-or-pay sunt cele care pot realiza echilibru şi predictibilitate, transmite Reuters.
Rusia furnizează o treime din gazul european. Astfel, după ce preţurile spot de pe continent au crescut, gospodăriile şi întreprinderile au fost extrem de afectate.
Rusia a spus că îşi îndeplineşte în totalitate obligaţiile contractuale. Cu toate acestea, Agenţia Internaţională pentru Energie şi unii politicieni europeni au sugerat că Moscova poate face mai mult.
Directorul Gazprom, despre criza gazelor din Europa
În continuare, Rusia neagă folosirea gazului ca armă politică.
„Voi spune din nou, nu ne interesează nici preţurile scăzute record, nici preţurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător şi furnizor de gaze. Vrem să vedem o piaţă echilibrată şi previzibilă, în care noi şi clienţii noştri ne putem dezvolta cu succes afacerea”, a declarat Burmistrova.
Elena Burmistrova a declarat că din ianuarie până la jumătatea lunii octombrie, livrările către partenerii europeni au crescut cu peste 15 miliarde de metri cubi sau cu 13%.
Strategia de afaceri pe termen lung a Gazprom se bazează pe evaluările cererii potenţiale efective în Rusia şi pe pieţele cheie de export, prin urmare nu este uşor pentru companie să susţină o trecere la modele de indexare în centre şi de comerţ pe termen scurt, a spus directorul Gazprom.
”Întotdeauna am susţinut contracte pe termen lung cu condiţii de tip take-or-pay şi vom continua să facem acest lucru. Industria noastră este cu capital intensiv şi are un ciclu lung de investiţii şi numai astfel de contracte pe termen lung pot oferi încredere… . (şi) să facă piaţa echilibrată şi previzibilă, prin urmare profitabilă pentru investitori.”, a spus aceasta.
Rusia trimite gaze către Europa de Vest pe mai multe rute diferite, inclusiv prin Belarus şi Polonia folosind conducta Yamal-Europe, care are o capacitate anuală de până la 33 de miliarde de metri cubi. Yamal-Europe, care trimite în mod normal gaz spre vest, prin Polonia, în Germania, a rămas blocată miercuri, după ce cererile de transport de gaze către vest prin aceasta în Germania au fost retrase brusc, au arătat datele de pe site-ul operatorului său german.