Rusia, pregătită să discute despre pace cu Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut recent o declarație surprinzătoare privind deschiderea Rusiei pentru negocieri cu Ucraina, chiar dacă aceasta nu recunoaște legitimitatea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

În ciuda faptului că Rusia a inițiat o procedură penală împotriva lui Zelenski și l-a inclus pe acesta pe lista persoanelor căutate, Kremlinul a transmis că este pregătit să discute despre încetarea conflictului, cu condiția de a clarifica anumite detalii, conform Sky News.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, aflat în vizită în China, a declarat că Ucraina este deschisă la dialogul cu Rusia, dar numai dacă suveranitatea și integritatea teritorială a țării sunt respectate integral. Kuleba a menționat că, până în prezent, nu a observat semne că Rusia ar fi dispusă să respecte aceste condiții.

Peskov a explicat că Rusia este în principiu favorabilă negocierilor, dar a subliniat că sunt necesare mai multe informații despre pregătirea Ucrainei pentru negocieri și despre permisiunile acordate de susținătorii săi internaționali.

„Rusia este în general deschisă la un proces de negociere. Dar mai întâi trebuie să înțelegem cât de pregătită este partea ucraineană pentru acest lucru și în ce măsură partea ucraineană are permisiunea pentru acest lucru din partea manipulatorilor săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a reiterat că Rusia este deschisă soluționării conflictului prin negocieri și a lăsat deschisă posibilitatea unor soluții variate.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Rusia contestă legitimitatea lui Zelenski

În același timp, Kremlinul contestă legitimitatea lui Zelenski. Moscova spune că mandatul său de cinci ani a expirat în luna mai. Președintele rus spune că Ucraina nu a organizat alegeri conform cerințelor legale.

În contrast, Zelenski și susținătorii săi occidentali subliniază că, în contextul războiului, regulile politice obișnuite trebuie suspendate. În context, critica Rusiei față de situația din Ucraina este considerată de ei ca fiind nepotrivită. Se are în vedere natura autoritară a regimului de la Kremlin.

„Pentru că până acum vedeți declarații foarte diferite care sunt făcute și nu este încă destul de clar.

În plus, pe lângă problema legitimității lui Zelenski, există și o problemă cu interdicția legală [ucraineană] de a avea contacte și negocieri cu partea rusă. Prin urmare, există încă multe lucruri care trebuie clarificate și clarificări care trebuie auzite”, a adăugat el.

rusia tancuri razboi
SURSA FOTO: Dreamstime

Zelenski, o marionetă a SUA

Moscova îl consideră pe Zelenski drept o marionetă a Statelor Unite, o caracterizare pe care președintele ucrainean o respinge ferm. În iunie, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că războiul se va încheia numai dacă Kievul acceptă:

  • renunțarea la ambițiile sale de aderare la NATO
  • predarea completă a patru provincii revendicate de Rusia

Ucraina consideră aceste cereri inacceptabile și echivalente cu capitularea.

„Din punct de vedere practic, suntem deschiși să ne atingem obiectivele prin negocieri. Prin urmare, diferite opțiuni sunt posibile aici”, a spus Peskov.

Rusia se referă la războiul din Ucraina drept „operațiune militară specială”.