Rusia este interesată să negocieze cu Uniunea Europeană

Sâmbătă, vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat că Moscova este dispusă să discute cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la livrările de gaze, conform informațiilor preluate de mai multe agenții de presă, inclusiv Reuters.

Acordul pe cinci ani privind tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa prin Ucraina se apropie de expirare, aceasta urmând să aibă loc la sfârșitul anului 2024.

Acest acord a continuat să fie în vigoare și în timpul războiului declanșat în februarie 2022 de invazia rusă în Ucraina. Conform înțelegerii, gazele sunt transportate prin conducte ucrainene, iar Moscova plătește Kievului pentru utilizarea rețelei respective.

În cursul săptămânii trecute, guvernul ucrainean a declarat că nu va încerca să negocieze prelungirea acordului cu Rusia. În replică, Novak a afirmat că Moscova este dispusă la discuții, dar că până în prezent nu a observat o astfel de dorință din partea Ucrainei.

„Dacă cealaltă parte doreşte, suntem gata să discutăm. Până acum nu am observat o astfel de dorinţă”, a precizat acesta.

Un oficial european a refuzat să facă speculații despre viitorul acordului. El a menționat, însă, că UE analizează toate scenariile pentru a fi pregătită în orice eventualitate.

Rusia
Rusia/SURSA FOTO: Dreamstime

Belgia nu este sigură că va folosi opțiunea UE de a bloca importurile de gaze rusești

Luni, ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a declarat că nu este clar dacă Belgia va recurge la opțiunea dintr-o viitoare lege a Uniunii Europene pentru a bloca importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) rusești.

O reformă a normelor UE privind piața gazelor naturale, convenită anul trecut, va oferi țărilor UE posibilitatea de a opri livrările de gaze rusești prin gazoducte și GNL, oferindu-le astfel o opțiune legală de a împiedica firmele rusești să rezerve capacitate pe infrastructura lor de gaze.

Van der Straeten a exprimat incertitudinea privind utilizarea acestei opțiuni. Ea afirmă că în Belgia există contracte specifice semnate cu mult înainte de război. De altfel, spune că abordarea acestei probleme rămâne un subiect deschis.

Belgia a fost al treilea cel mai mare importator de GNL rusesc în UE în perioada ianuarie-septembrie 2023. Cu toate acestea, o parte semnificativă din această aprovizionare nu rămâne în țară.

Aproximativ 45% din GNL-ul rusesc este reîncărcat pe o altă navă. Acesta este trimis către o altă țară sau port conform Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară.

Orice acțiune privind utilizarea opțiunii de restricționare a GNL-ului rusesc ar implica consultări prealabile cu țările vecine. Ministrul a mai spus că aceasta nu poate fi o decizie unilaterală.

Normele UE privind piața gazelor naturale așteaptă aprobarea finală din partea țărilor UE, scrie Euractiv.

UE, formată din 27 de țări, s-a angajat să renunțe la gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina în 2022.