În contextul tensionat actual din Europa de Est, Rusia solicită oprirea extinderii NATO pe continentul european și vrea mecanisme pentru transparenţă militară.

De asemenea, Kremlinul a transmis că dorește ca Alianța Atlanticului de Nord să-și retragă trupele militare și armele din Europa Centrală, Europa de Est și din Țările Baltice (Estonia, Letonia, Lituania).

În prezent, Rusia așteaptă noile propuneri ale Statelor Unite ale Americii privind înlăturarea NATO de pe continentul european.

„Noi considerăm că partea americană nu a oferit un răspuns constructiv privind elementele fundamentale ale proiectului de tratat cu Statele Unite elaborat de partea rusă în privinţa garanţiilor de securitate”, a transmis Ministerul de Externe din Rusia.

Rusia vrea ca Ucraina să implementeze acordurile de la Minsk

De asemenea, Rusia solicită autorităților ucrainiene să implementeze acordurile de la Minsk. În plus, Kremlinul vrea ca Occidentul să oprească livrarea de arme către Ucraina și să retragă ceea ce a fost deja livrat, să recheme toți instructorii și consilierii din Ucraina, iar exercițiile comune NATO cu Ucraina să fie oprite urgent.

Rusia a subliniat că se opune Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti (2008), prin care Alianţa Atlanticului de Nord oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei în NATO.

De altfel, Kremlinul subliniază că se opune ferm instalării de baze militare pe teritoriile fostelor țări sovietice care nu sunt în NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare în ţările europene care au intrat în NATO după 1997.

Nu se știe când vor intra Ucraina și Georgia în NATO

În Declaraţia Summitului de la Bucureşti (2008), Alianța Atlanticului de Nord aprecia „aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO.”

„Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO. Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei”, scrie în „Declaraţia Summitului de la Bucureşti”, fără a exista un termen anume pentru admiterea Kievului și Tbilisiului în NATO.