La conferinţa privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, găzduită la Bucureşti, ministrul Apărării, Angel Tîlvar a declarat că România a fost alături de Ucraina încă de la începutul agresiunii Rusiei.
După Conferinţa privind Securitatea Mării Negre găzduită de București, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a declarat joi că România a fost, este și va fi alături de Ucraina în lupta sa pentru apărarea teritoriului. „Rusia nu a reuşit să ne despartă şi nici nu a reuşit să-şi atingă obiectivele militare şi strategice”, arată ministrul Apărării. Oficialul Guvernului a spus că acțiunile Rusiei cresc insecuritatea mondială.
„Europa se confruntă cu cea mai complexă şi mai imprevizibilă dinamică de securitate din ultimele decenii. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul convenţional la scară largă pe continentul nostru.
Acţiunile agresive ale Rusiei au crescut insecuritatea în spaţiul euro-atlantic şi au afectat ordinea internaţională bazată pe reguli şi securitatea globală”, a transmis ministrul Apărării.
Marea Neagră are un rol cheie în apărare
Angel Tîlvăr afirmă că, în acest context, trebuie să recunoaştem rolul cheie al Mării Negre.” Regiunea este marcată deja de trei decenii de riscuri şi provocări semnificative de securitate, inclusiv conflicte prelungite, consolidarea poziţiei militare agresive a Rusiei, acţiuni hibride şi nu în ultimul rând armonizarea instrumentelor economice şi energetice”, a precizat ministrul pe Facebook.
Ministrul Apărării transmite că ”România este alături de Ucraina încă din prima zi a războiului. Rusia nu a reuşit să ne despartă şi nici nu a reuşit să-şi atingă obiectivele militare şi strategice.
Sprijinul internaţional oferit Ucrainei a schimbat jocul şi vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât va fi necesar.
Șefii Armatei s-au întâlnit cu Rob Bauer
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, s-au întâlnit, în cursul zilei de miercuri, cu amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO, în cadrul vizitei pe care înaltul oficial al Alianţei Nord Aylantice a avut-o până joi în România.
Discuţiile au vizat situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, misiunile aliate de descurajare şi apărare a spaţiului euroatlantic şi evenimentele majore de instruire din acest an.
„NATO rămâne pentru România pilonul de bază al politicii de securitate”, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şi a adăugat că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sentimentul apartenenţei la spaţiul euroatlantic este mai important ca oricând.