Serghei Șoigu: „Nu vom negocia cu Ucraina până nu vom expulza militarii ucraineni de pe teritoriul nostru”
Serghei Șoigu, fost ministru al Apărării al Rusiei și actual secretar al Consiliului Securității Rusiei, a declarat marți, într-un interviu pentru canalul Rossia-24, că nu vor exista negocieri de pace cu Ucraina până când forțele ucrainene nu vor fi eliminate complet de pe ceea ce Rusia consideră drept propriul teritoriu.
Șoigu a făcut această afirmație în contextul ofensivei ucrainene asupra regiunii ruse Kursk, lansată cu mai mult de o lună în urmă.
„Până când nu-i expulzăm (pe militarii ucraineni) de pe teritoriul nostru, evident, nu vom avea nicio negociere cu ei”, a subliniat Șoigu.
El a adăugat că Ucraina ar fi preluat controlul asupra a aproape 100 de localități din regiunea Kursk și că forțele ucrainene ar fi încercat să atace centrala nucleară Kursk în scopuri teroriste.
Potrivit acestuia, atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice din Rusia sunt parte dintr-un plan de distragere a trupelor ruse de pe frontul din Donbas, unde Rusia continuă să avanseze, conform afirmațiilor oficialului rus.
„Nu am negociat niciodată cu teroriștii și nici nu vom negocia”, a spus fostul ministru al Apărării, referindu-se la forțele ucrainene.
Serghei Șoigu a menționat, de asemenea, că în ciuda atacurilor ucrainene, Rusia dispune de suficiente forțe pentru a menține controlul în Donbas și a subliniat că pierderile zilnice ale armatei ucrainene ar fi semnificative.
„Pierderile armatei ucrainene sunt de până la 2.000 de oameni pe zi, morți și răniți”, a spus el, adăugând că 28 de kilometri pătrați de teritoriu sunt pierduți zilnic de Ucraina.
Kievul se pregătește pentru atacurile rusești asupra infrastructurii energetice
Pe de altă parte, într-o conferință de presă organizată marți la Kiev, premierul ucrainean Denis Șmîgal a declarat că Ucraina se pregătește pentru un nou val de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, similar cu cele din iarna precedentă.
Rețeaua electrică ucraineană a fost grav avariată în timpul bombardamentelor rusești, provocând frecvente întreruperi de curent și amplificând temerile privind o iarnă dificilă pentru populația ucraineană.
„Rușii au planuri teroriste de a ne distruge infrastructura energetică”, a spus Șmîgal, subliniind că protejarea acestui sector este o prioritate de maximă importanță pentru guvernul său.
El a menționat că 85% din instalațiile energetice esențiale sunt deja protejate cu două niveluri de apărare, care includ saci de nisip și structuri de beton armat concepute să reziste atacurilor cu drone.
De asemenea, premierul ucrainean a indicat că peste 80% din școli și 100% din spitale au fost echipate cu generatoare pentru a putea funcționa în condițiile de întreruperi de curent. Cu toate acestea, Șmîgal a precizat că Ucraina are nevoie urgentă de încă 1.800 de generatoare de mare capacitate pentru a face față atacurilor rusești asupra rețelei energetice în timpul iernii.
Într-o declarație anterioară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase că jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă de bombardamentele rusești, ceea ce a făcut și mai dificilă gestionarea situației energetice din țară.